Belföld

Az idegrendszere sérült a magyar katonának

Még nem tudni, lesz-e maradandó sérülése. Jelenleg lélegeztetőgépen van, a Honvédkórház intenzív osztályán.

A központi idegrendszere károsodott a keddi afganisztáni balesetben legsúlyosabban megsérült magyar katonának. A katona jelenleg lélegeztető gépen van, a Honvédkórház intenzív osztályán.

A balesetben sérült másik három katona agyrázkódást, arczúzódást, illetve váll- és gerincsérülést szenvedett, és egyiküknek a lábszárcsontja is eltört. Minderről azon a Honvédelmi Minisztériumban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón számoltak be, amelyen részt vett Benkő Tibor vezérkari főnök. Schandl László, a kórház megbízott főigazgatója és Zsíros Lajos a honvédség fősebésze.

Benkő Tibor elmondta: a legsúlyosabb sérültön még hazahozatala előtt életmentő műtétet hajtottak végre egy német tábori kórházban, azóta stabil az állapota. A négy sérült egyébként csütörtökön hajnal 4 óra előtt néhány perccel érkezett meg a Liszt Ferenc reptérre, onnan a két súlyos sérültet mentőhelikopterrel szállították a fővárosi Honvédkórházba, a két könnyebb sérültet pedig mentőautóval. A sérültek vidéken élő családtagjait is Budapestre hozta a minisztérium, és akik szerettük mellett akarnak maradni, azoknak szállást is biztosít a HM.

Zsíros Lajos közölte: a súlyos életveszélyes állapotban a kórház intenzív osztályán fekvő katona gyógyulási esélyeiről egyelőre még korai nyilatkozni. A fájdalomcsillapítók miatt ugyanis még nem lehet felmérni, lesz-e maradandó sérülése. A katonának egyébként a központi idegrendszer bevérzésén túl mellkasi sérülései is vannak. A baleset három másik sebesültje közül a legkönnyebb sérültnek agyrázkódása van, ő és egy másik könnyebben sérült társa várhatóan már hétfőn elhagyhatja a kórházat – tette hozzá.

A baleset körülményei kapcsán a német katonai rendőrség jelenleg is folytatja a vizsgálatot. A legkönnyebben sérült katonával csütörtök reggel azt mondta: a baleset idején viselték a kötelezően előírt négypontos biztonsági övet és a sisakot. Benkő Tibor elmondta: az eddigi vizsgálatok alapján semmi jel nem mutatott arra sem, hogy a felborult páncélozott járműnek bármilyen műszaki hibája lett volna. A legsúlyosabb sérült, a jármű vezetője pedig gyakorlott katonai sofőr, hiszen afganisztáni kiküldetése előtt 500 ezer kilométert vezetett még itthon, Németországban és Afganisztánban az amerikaiaktól pedig kifejezetten erre a katonai járműre kapott kiképzést.

A páncélozott jármű, amely kedden a magyarokkal felborult 3 méter magas, 2,5 méter széles, 6 méter hosszú és 17 tonna a súlya. Elsősorban a katonai konvojok közúti biztosítására szolgál, aknatámadások ellen véd. Ezért is kötelező a bennlevőknek sisakot és biztonsági övet viselniük Az iraki háborúra kifejlesztett járműnek valószínűleg egy aknarobbantás kisebb kárt okozott volna, mint az, ami a tragédiában történt: a 17 tonnás jármű úgy borult fel, hogy kétszer-háromszor megpördült maga körül. A baleset után a honvédség tulajdonában lévő megmaradt 18 hasonló járművet most alaposan átvizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik