Nagyvilág

Durrdefekt okozhatta a magyar katonák halálát

Megérkezett annak a vizsgálatnak az eredménye, amelyet a német hadsereg végzett el a magyar katonák május 17-i afganisztáni közúti balesetével kapcsolatban.

Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte: a jelentés elemzése még folyik, a részletek kiértékelése után foglalnak majd állást a balesettel kapcsolatban. Egyeztetéseket folytatnak a jelentésről az amerikai féllel is, mivel “az Egyesült Államoktól kaptuk azt a harcjárművet, amelyik felborult” – fűzte hozzá.

Mint mondta, az bizonyosnak látszik, hogy a jármű jobb hátsó kerekének durrdefektje miatt következett be a baleset, amelyben ketten életüket vesztették.

A magyar katonák az afganisztáni Baglán tartományban szenvedtek közlekedési balesetet. Az öt autóból álló konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán teherautó kanyarodott a kocsisor elé. A magyar katonák járműoszlopa előzni kezdett, és eközben a konvoj harmadik kocsija, egy speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító az útpadkán megperdült, majd felborult, négy kereke és lövésztornya kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka meghalt. A gépjármű sofőrje életveszélyes, egy katona súlyos, két további társuk könnyebb sérüléseket szenvedett. Valamennyiüket hazaszállították, a két könnyű sérült már elhagyhatta a kórházat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik