Nagyvilág

Sokkoló mértékben nőtt a káros gázok kibocsátása

Rekordmértékben nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása 2010-ben – derült ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) nemrég kiszivárogtatott becsléseiből.

A nyilvánosságra került eredmények utópisztikussá teszik azt célkitűzést, hogy 2 Celsius-fok alatt tartsák a globális felmelegedés ütemét, ez pedig alapvetően befolyásolja a klímaváltozás elleni küzdelmet – idézte a guardian.co.uk brit hírportál Faith Birolt, az EIA vezető közgazdászát.

A vizsgálat rámutatott továbbá, hogy az elmúlt 80 év gazdasági-pénzügyi válsága mindössze minimális hatással volt az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátására. 2010-ben 30,6 gigatonna szén-dioxid került a légkörbe, amely jóval meghaladja a 2009-es 1,6 gigatonnás összértéket.

Ez a legrosszabb hír a kibocsátás szempontjából – adott hangot aggodalmának Birolt. A vizsgálat kapcsán sötét képet festett Lord Stern is, a brit London School of Economist professzora. A szakember véleménye szerint ha a tendencia folytatódik, annak komoly következményei lesznek, például 50 százalékra nő annak esélye, hogy a globális átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal magasabb lesz 2100-ra. Mindez embermilliók életét rombolná szét a bolygón, óriási migrációt és konfliktusokat generálva – tette hozzá Stern.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik