Nagyvilág

Polt Pétert az uniós legfőbb ügyészek szervezetének elnöke

Polt Péter magyar legfőbb ügyészt választotta elnökévé az uniós legfőbb ügyészek szervezete Rómában.

Polt Péter az MTI-nek az olasz fővárosból telefonon elmondta, hogy megválasztása nem egyszerűen nagy megtiszteltetés, hiszen ez a szervezet prioritásokat határozhat meg az uniós ügyészségek számára.

Az uniós legfelsőbb bíróságok mellett működő legfőbb ügyészek szervezete négy éve alakult. Célja, hogy az Európai Bizottság tanácsadó szerve legyen, feladata pedig, hogy a vádhatóságokkal kapcsolatos unión belüli fontos kérdéseket megvitassa – mondta a szervezet új, egy évre megválasztott elnöke.

Rómában az uniós ügyészi szervezet negyedik kongresszusát tartották. A tanácskozás központi témái között szerepeltek olyan a jogállam és az igazságszolgáltatás szempontjából fontos kérdések, mint az ügyészségek függetlensége, a legfőbb ügyész helyzete, a hatékonyságot és a függetlenséget egyaránt biztosító garanciák.

Polt Péter elmondta, hogy a rendezvényen nagy érdeklődést kiváltó előadást tartott a legfőbb ügyész függetlenségéről a magyar szabályozás tükrében, megválasztása pedig a korábbi nemzetközi, illetve a magyar ügyészség élén végzett tevékenységének köszönhető.

Az uniós legfőbb ügyészek szervezetének eddig francia, cseh, spanyol és olasz elnöke volt.

Polt Péter 1995-től az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese volt, 2000 májusában az Országgyűlés legfőbb ügyésszé választotta. Hatéves mandátumának lejárta után a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági ügyek főosztályán lett főosztályvezető ügyész, és dolgozott az Európai Legfőbb Ügyészek Konzultatív Tanácsának alelnökeként is. 2010. december 6-án az Országgyűlés 9 évre ismét legfőbb ügyésznek választotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik