Belföld

Szégyelli magát a korrupcióval vádolt volt ügyész

Varga Gergely jobbára tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróságon a hétfőn megkezdődött büntetőperében.

Varga Gergelyt tucatnyi bűncselekménnyel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség, egyebek mellett minősített vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, bűnpártolással és sikkasztással.

A vád szerint a 31 éves férfi ügyészként megengedhetetlen kapcsolatba került egy vádlottal, illetve egy magánszeméllyel – mindketten nők -, akiknek ügyészi hivatásával kapcsolatban segítséget, közbenjárást ígért, esetenként pénzért. Például azt ígérte, hogy segít ittas vezetés miatt bevont jogosítványt visszaszerezni, letöltendő helyett felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz büntetőperben, illetve körözött személy kézre kerítését hátráltatja.

Varga Gergely jobbára vitatta a terhelő tanúk vallomásait, egy-két részletkérdésről viszont úgy nyilatkozott: nagyot hibázott, szégyelli magát és minden érintettől bocsánatot kér, hogy ügyészhez méltatlan magatartásával lejáratta volt hivatását. Ugyanakkor azt is megjegyezte vádlotti vallomásában, hogy érzése szerint rosszindulatúan járt el vele szemben a nyomozó ügyészség: utólag próbáltak ellene ügyeket kreálni.

A nyolc hónapja előzetes letartóztatásban lévő volt ügyészt bilincsben vezették a hétfői tárgyalásra, amely délután tanúk meghallgatásával folytatódik. Az ügyben akár már a nyári ítélkezési szünet előtt elsőfokú ítéletet hirdethet a Fővárosi Bíróság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik