Nagyvilág

Melegjogokért tüntetőkre támadt egy ultraortodox csoport

Őrizetbe vett a moszkvai rendőrség három világszerte ismert melegjogi aktivistát is, miután erőszakba torkollott egy melegmegmozdulás a Kreml mellett.

A melegjogokért tüntetőkre – akik szivárványszínű zászlókat és “Oroszország nem Irán” feliratú transzparenseket vittek – egy ultraortodox vallási csoport tagjai támadtak rá, akik az orosz elnöki hivatalnak is helyet adó Kreml mellett vártak rájuk. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szemtanúja volt annak, hogy a rendőrség mindkét csoport tagjait földre gyűrték, mielőtt megbilincselve a közelben várakozó rabszállítókba terelték őket.

Az őrizetbe vettek között van Dan Choi amerikai, Peter Tatchell brit és Louis-George Tin francia melegjogi aktivista is.
“Azért jöttünk ide, hogy megakadályozzuk a rendezvényt” – mondta az ortodox csoport tagja, Leonyid Szimonovics-Niksics az AFP munkatársának, miközben már ment a dulakodás. “Isten felégette Szodomát és Gomorrát, és felégeti Moszkvát is, ha hagyjuk, hogy ilyen megmozdulások legyenek” – jelentette ki az ellentüntető. A vallási csoportosulás tagjai fekete köntöst viseltek és ortodox kereszteket lóbáltak. 

A viszonylag kis létszámú fiatal melegjogi aktivista nyugodtan vonult fel és a “homofóbia nélküli Oroszországot” jelszót skandálta. A rendőrség már előre kordonokkal zárta le a környéket, elsősorban azért, hogy megakadályozza a melegek előre bejelentett akcióját, az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzását.

Moszkva – amelynek előző polgármestere, Jurij Luzskov korábban a sátánhoz hasonlította a homoszexuálisokat – hat évre betiltott minden melegfelvonulást arra hivatkozva, hogy a résztvevők magatartása zavarja a közvéleményt. A szovjet időkben maga a homoszexualitás is illegális volt.
Az Európai Emberi Jogok Bírósága tavaly októberben kötelezte Oroszországot arra, hogy fizessen kártérítést egy melegjogi csoport vezetőjének, mert betiltották a korábbi felvonulásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik