Nagyvilág

Lengyelország lehetne közösségünk összefogója

"Térségünkben nincs ma olyan országcsoport, amely közösen küzdene érdekeiért" - mondta Karol Karskivolt lengyel külügyminiszter-helyettes

Barack Obama amerikai elnök Varsóban megerősítette, hogy fontosnak tartja az Egyesült Államok és a kelet-közép-európai országok közötti szövetséget, igyekezvén eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok “felmelegítését” célzó washingtoni politika a térség rovására valósulna meg – írta szombaton a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A péntek esti munkavacsorán, melyen a közép-európai államfői csúcstalálkozó vendégei az amerikai elnökkel találkoztak, Bronislaw Komorowski lengyel elnök emlékeztetett, hogy az elnöki palotának éppen abban a termében, ahol a rendezvény zajlott, írták alá 1955-ben a Varsói Szerződést, és ugyancsak itt tartották a lengyel ellenzékkel a rendszerváltást előkészítő kerekasztal-tárgyalásokat.

Az amerikai elnök arra számított, hogy a demokratikus átalakulás tapasztalataival rendelkező országoknak lesznek javaslataik arra nézve, hogy hogyan lehetne megalapozni az észak-afrikai demokratizálási folyamatot, de a csúcstalálkozón világossá vált, hogy a térség országainak nincs erre vonatkozó közös víziója – állapította meg a mértékadó konzervatív újság.

Afféle Hyde Park volt ez. Érdekes felszólalásokkal, melyekből azonban hiányzott a közös elképzelés. Három terület rajzolódott ki, ahol közösen kellene cselekedni: Kelet-Európa, ahol a demokrácia fejlődésében visszaesés tapasztalható, a Balkán, ahol a demokratizálás nagyon lassan halad előre, és Észak-Afrika, ahol még nem találtuk meg annak a módját, hogy hogyan segíthetnénk” – mondta a lapnak a csúcs egyik névtelenséghez ragaszkodó résztvevője.

Térségünkben nincs ma olyan országcsoport, amely közösen küzdene érdekeiért” – mondta a lapnak Karol Karski volt lengyel külügyminiszter-helyettes, ellenzéki politikus. Nagyságánál és elhelyezkedésénél fogva Lengyelország lehetne a régió természetes “összekötője”, de Varsó vitában áll Litvániával, romlanak a kapcsolatai a két másik balti országgal is, és felhagyott azzal, hogy szószólója legyen Ukrajnának.

Krzysztof Lisek lengyel európai parlamenti képviselő a csúcs legnagyobb értékének azt tartja, hogy egy asztalhoz ültek az úgynevezett régi és új Európa képviselői, valamint azoké az országokéi, amelyek csatlakozni szeretnének az unióhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik