Nagyvilág

Orbán: Közép-Európának fontos szerepet lesz a világgazgaság fellendülésében

A magyar miniszterelnök szerint a spekuláció és a kapzsiság helyett a termelésre és a nemzetközi együttműködésre kell törekedni.

Megkezdte munkáját Brüsszelben az európai és ázsiai állam- és kormányfők nyolcadik csúcstalálkozója, az ASEM8. Az elnökök és miniszterelnökök a hétfői nap délutánján a pénzügyi és gazdasági kormányzás aktuális kérdéseit tekintették át.

Ebben a témában szólalt fel többek között Nicolas Sarkozy francia elnök, Angela Merkel német kancellár, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Wen Jiabao kínai miniszterelnök, Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági válság egyik legfontosabb tanulsága, hogy a spekuláció és a kapzsiság helyett a termelésre és a nemzetközi együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt, az illúziókat pedig fel kell hogy váltsa a valóság.

Orbán Viktor beszélt Közép-Európának a gazdasági növekedés újraindításában elfoglalt fontos szerepéről, és világossá tette, hogy földrajzi elhelyezkedése valamint felhalmozott tapasztalatai alapján ennek a térségnek sajátos szerepe és céljai lesznek az újra növekedésnek induló világgazdaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik