Nagyvilág

Nem kér a többpártrendszerből Vietnam

A Vietnami Kommunista Párt (VKP) kizárta annak lehetőségét, hogy az országban bevezessék a többpártrendszert.

“Vietnam nem kér a pluralizmusból és a többpártrendszerből” – jelentette ki Dinh The Huynh, a VKP központi bizottságának tagja hétfőn, a párt öt évenként rendezett kongresszusának második napján. A délkelet-ázsiai országban börtön jár annak, aki nyilvános helyen a többpártrendszert hirdeti. Az állami rádió hétfőn egy hosszabb, többpártrendszer-ellenes riportot sugárzott.

A kongresszuson megválasztják az ország főbb vezetőit az elkövetkező öt évre.

“Vietnamban az első, 1946-os választáson még több párt indult, de amikor a franciák megszállták az országot csak a kommunista párt harcolt a néppel együtt ellenük.” – emlékezett vissza Huynh. ” Ma pedig a kommunista párt vezeti győzelemre a népet mind a nemzetépítés, mind a honvédelem területén” – hangsúlyozta a politikus. Elemzők szerint a VKP, amelynek története összekapcsolódik a külföldi támadókkal szembeni ellenállással, kezdetben katonai győzelmeire alapozta legitimitását, majd mintegy húsz évvel ezelőtt a gazdasági növekedésben és a lakosság életkörülményeinek javulásában talált önigazolást.

Miközben a párt az állampolgárok részvételét a politikában széles körben elutasítja, helyi képviselőinek kísérletképpen több beleszólást adott vezetőik megválasztásába.

AJÁNLOTT LINKEK:

Orosz atomot kap Vietnam is (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik