Nagyvilág

Nemsokára kiderül, ki lesz DSK utódja

Az IMF vezérigazgatói posztjára hétfő óta lehet jelentkezni, és a jelölési folyamat június 10-én zárul.

Június 17-ig hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a vezérigazgatói poszt jelöltjeinek névsorát – közölte a szervezet szóvivője. Caroline Atkinson szerint ha négy, vagy annál is több jelentkező lesz, akkor az IMF igazgatótanácsa egy héten belül három főre szűkíti a jelöltek listáját, majd ezt hozzák nyilvánosságra. A végső döntést június 30-ig hozza meg a tanács.

A szóvivő elmondta, a mostani jelölési folyamat eltér a korábbiaktól, ugyanis eddig mind a 187 tagállam jelölhetett vezérigazgatót, ám mostantól csak az igazgatótanácsban helyet kapó 24 ország. Eddig két személy jelentette be hivatalosan a jelölését: Agustin Carstens, a mexikói jegybank elnöke és Christine Lagarde francia pénzügyminiszter.

1945 óta hagyományosan európai – általában francia – vezérigazgatója van a szervezetnek, míg a Világbank elnökét jellemzően az Egyesült Államok adja. Több fejlődő ország megfogalmazta már ugyanakkor a kívánságát, amely szerint eljött az ideje, hogy véget vessenek ennek a gyakorlatnak, és a fejlődő térségből válasszanak a két gazdasági szervezet élére vezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik