Nagyvilág

Megszólalt az IMF-vezér magyar exszeretője

Strauss-Kahn védője szerint a new york-i szobalány nem állt ellen védencének. Időközben megszólalt Nagy Piroska is, akinek korábban volt viszony a francia politikussal.
Kapcsolódó cikkek

Dominique Strauss-Kahn valóban rávetette magát a manhattani szálloda szobalányára, és szexuális kapcsolatot létesített vele.Az IMF vezérigazgatójának védőügyvédje szerint a nő akarta ezt – írta kedden a New York Post bulvárlap.

“A bizonyítékok, úgy véljük, nem lesznek összhangban az erőszakos együttléttel” – jelentette ki a lap szerint Benjamin Brafman ügyvéd a hétfői bírósági tárgyaláson. Evvel a lap szerint arra utalt, hogy a szobalány szabad akaratából adta oda magát (erre a részletre egyébként más amerikai lapok beszámolói nem tértek ki). Állítását a New York Post egy, névtelen, a “védelemhez közel álló forrásból” származó információval támasztotta alá, amely szerin “beleegyezés történhetett”.

Nagy Piroska kitálalt

A magyar közgazdásznő, aki 2008-as davosi világgazdasági csúcson engedett Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató közeledésének, úgy érezte, hogy a felettese rákényszerítette őt a viszonyra, amelyre nehéz lett volna nemet mondania – írta kedden a The New York Times egy, az érintetthez közel álló, névtelenül nyilatkozó személyre hivatkozva.

Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet – írta az ügyében vizsgálódó nyomozóknak a férjezett Nagy Piroska. A levélben rámutatott továbbá, hogy Strauss-Kahn “olyan férfi, akinek problémája van, ezért alkalmatlan olyan intézmény vezetésére, amelyben a vezetése alatt nők dolgoznak”.

Megszólalt a francia kormány is

Ha bebizonyosodnak a Dominique Strauss-Kahn (DSK) ellen felhozott vádak, akkor “ez esetben olyan súlyos tettekről van szó, amelyekre nincs mentség” – közölte kedden Francois Fillon francia kormányfő, először említve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának esetleges bűnösségét.

Az IMF vezetőjét szexuális bűncselekmény, nemi erőszak kísérlete és törvénytelen fogva tartás gyanújával vették őrizetbe múlt szombaton New Yorkban, miután egy luxushotelben dolgozó szállodai szobalány feljelentést tett a pénzügyi intézet irányítója ellen.

Fillon kedden azt kérte politikustársaitól, hogy ne kovácsoljanak politikai tőkét a francia Szocialista Párt (PS) tagjaként is tevékeny Strauss-Kahn őrizetbe vételéből. “Megfontoltnak és felelősségteljesnek kell lennünk. Senkinek sem szabad hasznot húzni ebből az ügyből” – szögezte le Fillon, hozzátéve, hogy tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelméhez való jogot.

Nikolas Sarkozy francia államfő – akinek az egyik legesélyesebb kihívójának vélték eddig Strauss-Kahnt a 2012-es elnökválasztáson – nem beszélt még a nyilvánosság előtt a történtekről, bár a Le Monde című napilap kedd késő délutáni számában az olvasható, hogy a közelgő megmérettetés szempontjából “katasztrofálisnak” nevezte az ügyet a szocialisták számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik