Nagyvilág

Mladicfalvától Hágáig

Kiadható a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnoka a hágai Nemzetközi Törvényszéknek az illetékes belgrádi vizsgálóbíró szerint. Ezt Milos Saljic, a tábornok ügyvédje közölte.

A védelemnek három napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be, és Saljic szerint ezt hétfőn meg is teszi. Maja Kovacevic a háborús bűnösök ügyeiben eljáró különleges belgrádi törvényszék szóvivője is megerősítette, hogy kiadhatónak találták Mladicot. A tábornok kihallgatása pár órával az elfogása után megkezdődött, de Mladic rossz egészségi állapota miatt abba kellett hagyni. A kihallgatás kora délután folytatódott.

Az 1995 óta körözött Mladico csütörtökön fogták el a vajdasági Lázárföldön. A srebrenicai mészárost holt sápadtan vezették el nagybátyja házából. Mladic nem állt ellen, csak nacionalista beszédet tartott a rendőröknek. A felháborodott helyiek Mladicfalvára neveznék át Lázárföldet.

Mladic elfogása után a szerb hatóságok kezében

A szerb belügyminiszter szerint nem volt szükség fegyverhasználatra a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic elfogásakor. Ivica Dacic szerint a boszniai-szerb hadsereg egykori vezérőrnagya nem állt ellen elfogatásakor. A Belgrádtól 130 kilométerre, északra fekvő Lázárföldön elfogott Mladic Milorad Komadic álnéven bujkált.

A délvidéki Magyar Szó információi szerint a falu négy házában végeztek házkutatást a szerb hatóságok csütörtökön hajnalban. A Vecsernye Novoszti szerb napilap úgy értesült, nem derült ki azonnal, hogy a keresett személyt megtalálták, ezért a faluban még tovább kutattak Mladic után. Egy öregembert majdnem le is tartóztattak, de hamarosan kiderült, hogy nem ő a keresett háborús bűnös. Hajnali 5 és fél 6 között Mladic unokatestvére nyitott ajtót a rendőröknek, aki bemutatkozott, majd beengedte őket. A házban, állítólag Mladic nagybátyja élt, halála után pedig évekig üresen állt.



A meggyilkolt bosnyákok rokonainak reakciói

Mladic igazoltatáskor minden ellenkezés nélkül átadta a személyigazolványát és bár az okirat 1999-ben lejárt, közölte „én vagyok, akit kerestek”. Az újság úgy értesült Mladic bőre fehér volt, mintha hónapok óta nem ment volna ki a napra. Sztoikus nyugalommal figyelte, ahogy a rendőrök átkutatták szobáját. Miközben elvitték a szerb nép nagyszerűségéről szónokolt és a hazaszeretetről beszélt a rendőröknek. Bilincset nem tettek rá, az egyik kezét folyamatosan lógatta, de egyelőre nem derült ki, hogy ennek betegség-e az oka.

Az akciót követően letartóztatták Mladic egyik unokatestvérét, Dragant és egy másik rokont, Zoran Stanojcsicset is, de őket a vizsgálatot követően elengedték. Miután a letartóztatásnak híre ment a világban, az egész falu forrongott amiért jó hírüket megtépázta, őket pedig meghurcolta a nemzetközi sajtó. A falubeliek felháborodásukban úgy nyilatkoztak a települést hamarosan helyi népszavazás útján átnevezik Mladicfalvára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik