Külföld

Kiakadtak a felvidéki tévések

admin
admin

2011. 05. 26. 21:23

A Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége (SZMTSZ) megütközéssel fogadta, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítása után is megmaradtak a nem államnyelven folytatott televíziózást érintő korlátozások.

“A szlovákiai magyarság alapvető joga az anyanyelven történő tájékoztatás. Ez a jog azonban csak korlátozott mértékben érvényesül az államnyelvtörvény egyes előírásai miatt. A szlovák államnyelvtörvény nem teszi lehetővé az anyanyelvű interaktív tartalmak sugárzását az országos és a helyi televíziókban. Előírja a kétnyelvűséget, amit a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége a nemzetközi emberi jogi és kisebbségvédelmi szervezetekkel együtt diszkriminációként és gazdasági versenyhátrányként értelmez” – olvasható a szövetség csütörtöki nyilatkozatában.

A pozsonyi parlamentben szerdán elfogadott, majdan alkalmazandó módosítás értelmében az egyes szlovákiai településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot – s nem pedig az eddigi 20 százalékot – elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésben használhassák az adott kisebbség nyelvét. Ugyanakkor nem sikerült elérni, hogy a televíziókban ne feliratozzák szlovákul a magyar műsorokat, ami lehetetlenné teszi a magyar nyelvű élő adásokat.

A szlovákiai magyar televíziósok szerint “az elfogadott
kisebbségi nyelvtörvény teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a Velencei Bizottság azon ajánlásait, amelyekben a nem államnyelven sugárzott televíziós műsorokat érintő jogkorlátozások és diszkrimináció megszüntetését javasolja”.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy újabb évekre, vagy évtizedekre érvényben maradjanak ezek az európai szinten példátlan diszkriminatív törvényi rendelkezések, amelyek akár 40 százalékban is növelik a nem államnyelven, például magyarul gyártott és sugárzott műsorok költségeit. A korlátozásokat a magyar nyelvű televíziózás szándékos elsorvasztására tett kísérletként értékeljük” – fogalmaz a SZMTSZ az MTI pozsonyi tudósítójához eljuttatott nyilatkozatában.

“A felsorolt okok miatt a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége határozottan tiltakozik a kisebbségi nyelvhasználati törvény 2011. május 25-én elfogadott módosítása ellen, és minden eszközt és lehetőséget felhasznál arra, hogy tiltakozásának hangot adjon belföldön és külföldön egyaránt. Amennyiben a törvény jogerőre emelkedik, felszólítjuk a hazai és külföldi újságíró kollégákat illetve a nemzetközi újságíró szervezeteket, fejezzék ki szolidaritásukat, ítéljék el a szlovák törvényhozás lépését, amellyel ismét arcul csapta nem szlovák anyanyelvű polgárait” – zárul a nyilatkozat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.