Nagyvilág

Veszélyes kór terjed Németországban

Eddig három nő halt meg a véres hasmenésjárvány miatt, a fertőzöttek száma pedig 600-ra emelkedett.

Erősödik az aggodalom Németországban a rohamosan terjedő hasmenésjárvány miatt. A német egészségügyi illetékesek szerdai közlése szerint csaknem bizonyos, hogy a járvány kórokozójának tekintett, úgynevezett EHEC-bélbaktérium általi fertőzés okozta az eddigi haláleseteket, szám szerint hármat. Mind a három áldozat nő. A Németországban korábbról ismert járvány új sajátossága, hogy a fertőzés elsősorban felnőtt nőket érint. A baktérium korábban szinte kizárólag a gyermekeket fertőzte.

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. Azóta már továbbterjedt, és a 16 közül már 14 tartományt érint. A fertőzésben megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 24 óra alatt több mint 100-zal emelkedett, az életveszélyes, illetve rendkívül súlyos állapotban lévők száma pedig mintegy 140. Egy nappal korábban a hatóságok 80 ilyen esetről tettek még említést.

Az egészségügyi hatóságok továbbra is sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatosan, hogy valójában mi okozza a járványt. Szerda reggeli értesülés szerint a fertőzés Schleswig-Holstein tartományból indult ki, és helytelenül trágyázott zöldség okozta. Nem sokkal később más források ezt cáfolták. A Robert Koch országos járványügyi intézet óva intett az elsietett véleményalkotástól, ugyanakkor elismerte, hogy a kórokozó utáni kutatások eddig eredménytelenek voltak.

Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter egy szerdai interjúban a pánikkeltés elkerülésére szólított fel. A miniszter azt hangoztatta, hogy nem kell lemondani a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, viszont feltétlenül szükség van az alapvető higiéniai szabályok következetes betartására. Aigner úgy vélte, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék meghámozására, vagy legalábbis alapos mosására van szükség.

Daniel Bahr egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a jelenlegi erőfeszítések elegendőek lesznek a járvány megfékezésére. A miniszter szerint országos válságstáb felállítására egyelőre nincs szükség.

Az ÁNTSZ szerint Magyarországon nem kell tartani a járványtól. A járványügyi szakemberek fokozottan figyelik, hogy Magyarországon felbukkan-e ilyen megbetegedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik