Belföld

Az ÁNTSZ szerint nem kell tartanunk a német járványtól

A szakemberek ugyanakkor a kérik a Németországból hazatérőket, ha hasmenéses panaszuk van, forduljanak orvoshoz.

Magyarországon szerdáig nem jeleztek olyan esetet, amelyet összefüggésbe lehetne hozni a Németországban zajló, súlyos szövődménnyel járó hasmenéses járvánnyal – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Az Országos Epidemiológiai Központ ugyanakkor a közleményben kitért arra: azok esetében, akik az elmúlt két hétben Németországban jártak és hasonló tüneteket észlelve megbetegedtek, felmerülhet ennek a betegségnek a gyanúja is.

Ezeket a fertőzéseket az OEK 1985 óta regisztrálja. Magyarországon évente néhány eset fordult elő, azonban ez a megbetegedés összefüggő, nagy járványos méreteket nem öltött.

A járványügyi szakemberek fokozottan figyelik, hogy Magyarországon felbukkan-e ilyen megbetegedés. Mind a kórokozó kimutatására, mind a szükséges intézkedésekre felkészült a szakmai szervezet, azért, hogy “behurcolás” esetén se terjedjen tovább a kór hazánkban.

A szakemberek felhívják a figyelmet “az általános személyi higiénés szabályok betartására”.

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. Azóta már továbbterjedt, és a 16 németországi tartomány közül a legkevesebb 10-et érint. A fertőzésben megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma már meghaladja az 500-at, a betegek közül csaknem százan életveszélyes állapotban vannak.

Az egészségügyi hatóságok továbbra sem tudják pontosan, mi okozza a járványt. Szerda reggeli értesülés szerint a fertőzés Schleswig-Holstein tartományból indult, és azt helytelenül trágyázott zöldség okozta. Nem sokkal később más források ezt cáfolták. A Robert Koch országos járványügyi intézet óva intett az elsietett véleményalkotástól, és alapos vizsgálatot ígért.

Ilyen járvány nem először alakult ki Németországban, ezúttal azonban a korábbiaknál jóval gyorsabban terjed, és a tünetek is jóval súlyosabbak, mint az elmúlt években. A fertőzés a legsúlyosabb formájában a vörösvértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A tünetek alapján illetékesek arra következtetnek, hogy a korábbról ismert bélbaktérium új mutációjáról van szó.

A német egészségügyi illetékesek szerda reggeli közlése szerint csaknem bizonyos, hogy a járvány kórokozójának tekintett úgynevezett EHEC-bélbaktérium általi fertőzés okozta az eddigi három halálesetet. Mind a három áldozat nő. A Németországban korábbról ismert járvány új sajátossága, hogy a fertőzés elsősorban felnőtt nőket érint.

Hivatalosan is vége az influenzaszezonnak Magyarországon

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok a múlt héten jelentették utoljára a klinikai adatokat. Ezek szerint az elmúlt héten körülbelül 1200 ember kereste fel orvosát influenzás panaszokkal. Az országos adatok szerint a betegek 20,5%-a 15 éven aluli gyermek, 40,3%-a a 15-34 éves korcsoportba tartozó fiatal felnőtt volt, 27,0% a 35-59 évesek, 12,2% pedig a 60 évesek vagy annál idősebbek közül került ki.

Az influenzamegbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma nem változott az előző héthez viszonyítva: a jelenlegi szezonban 2011. május 15-ig az ÁNTSZ számára ismertté vált 89 elhunyt közül 85 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 4 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik