Nagyvilág

Aranytartalékával menekül Kadhafi

Moammer el-Kadhafi líbiai vezetõ szert tett az ország tízmilliárd dollárnyi aranytartalékának egy részére, és igyekszik pénzzé tenni, hogy szavatolja biztonságát, és hogy zûrzavart keltsen - mondta a líbiai központi bank volt elnöke.

“Tripoliban tízmilliárd dollárnyi aranytartalék van. Kadhafi, amikor elmenekült, magával vihette ennek egy részét” – mondta Ferhat Bengdara a Corriere della Sera címû milánói lapnak. “Biztos, hogy megpróbálja lefizetni a törzseket és a milíciákat, hogy szavatolja személyes biztonságát, és hogy zûrzavart keltsen” – állítja a korábbi jegybankelnök.

Ferhat Bengdara szerint a líbiai vezetõ már korábban is megpróbált “kétségbeesetten” túladni az aranytartalékon. Felidézte, hogy nemrégiben egy külföldi ismerõse elmondta neki, hogy kapcsolatba lépett vele Kadhafi egyik legközelebbi híve, és 25 tonna aranyat kínált eladásra. A volt jegybankelnök elmondta, azt tanácsolta ismerõsének, utasítsa el az ajánlatot.

A menekülõ líbiai vezetõ hollétérõl Bengdara azt mondta, két eset lehetséges: vagy az algériai határ felé tart, vagy a délnyugati országrészbe, Fezzan régió székhelye, Szebha városa felé, amely közlekedési csomópont. Innen folytathatja útját akár Algéria, akár Niger, akár Csád felé, ráadásul a Kadadfa törzs (amelybõl Kadhafi származik) a helyi politikai és gazdasági élet megkerülhetetlen szereplõje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik