Nagyvilág

A kétharmados többség önmérsékletére szólítanak fel

A magyar alkotmányról vitázott az Európai Parlament bizottsága. Ismertették azokat a pontokat, amelyeket kiemelt figyelemmel vizsgálnak.

Thomas Markert, a bizottság német főtitkára azt mondta: sok felvetésre az önmérséklet lehetne a megoldás a kétharmados többség részéről. A főtitkár még nem árult el konkrétumokat, de a LIBE ülésén kifejtette: például a sarkalatos törvények vagy a Költségvetési Tanács jogköre aggasztó lehet, mert a leendő kormányok mozgásterét korlátozza.

A vizsgált, illetve vitatott pontok között megemlítette a preambulumot, mert véleménye szerint probléma lehet, hogy érvényteleníti azt az alkotmányt, amely jelenleg még hatályban van. Markert az alkotmány szövegéből külön említette a határon túli magyarok védelmét, a meg nem született magzat védelmét, a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetés lehetőségét, illetve azt, hogy az alaptörvény szövege nem említi külön a szexuális diszkrimináció tilalmát. Külön szólt arról, hogy a bírákra vonatkozó szabályok miatt a legtapasztaltabb bírák közül mintegy 300 főnek kell távoznia, és ez komoly problémákat okozhat az igazságszolgáltatás működésében.

A Velencei Bizottság legkomolyabb aggálya azzal kapcsolatos, hogy márciusban tették közzé az alkotmánytervezet szövegét, és április 18-án már el is fogadták, vagyis egy ennyire összetett és fontos szöveg megvitatására csak 5 hét volt – mondta Markert. A második aggály az Alkotmánybíróság hatásköreit érinti – tette hozzá, bár mint mondta, az Alkotmánybíróság megtalálta a megkerülő megoldást: az emberi méltóság megsértése miatt fog vizsgálódni. A Velencei Bizottság ugyanakkor támogatja, hogy konkrét jogi érdek nélkül ne fordulhasson bárki a testülethez.

Az Európai Parlamentben a LIBE bizottság ülésén Gál Kinga, a Néppárt képviselője azt mondta, hogy szerinte a magyar alkotmány vitája nem tartozik a bizottságra, míg a liberális holland Sophia in ‘t VELD és több más képviselő szerint az értékekről vitatkozni kell, mert erről szól Európa.

A Velencei Bizottság magyar alkotmányról készülő véleményének alakulásáról hallgatta meg szerdán az Európai Parlamentben a LIBE, vagyis az állampolgári jogok bizottsága Brüsszelben Thomas Markertet, a Velencei Bizottság főtitkárát. Markert vezette azt a delegációt, amely egy héttel ezelőtt Budapesten tárgyalt a magyar alkotmányról. Az Európa Tanács kezdeményezésére 1990-ben létrejött Velencei Bizottság arról tájékozódott, hogy az új magyar alaptörvény mennyire kompatibilis az európai normákkal.

A magyar alkotmány egyébként téma lesz az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik