Belföld

A Fidesz a jogszabályokat igazítaná az élethez

Varga Mihály szerint az alkotmány egy kicsit megöregedett.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint végre el kellene jutni oda, hogy nem az életet igazítjuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat, akár az alkotmányt is, az élethez. Varga Mihály ezt a Tv2 reggeli műsorában mondta.

A fideszes politikus a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági visszautasítása és az azt követő fideszes reagálással kapcsolatban úgy vélte, a jelenlegi alkotmány húsz év után megtette kötelességét, “egy kicsit elfáradt, megöregedett”. “Ez olyan, mintha a harmincas évek bérkocsira vagy lovas kocsira írt szabályai szerint akarnánk a mai közlekedését megoldani”.

Varga szerint a 98 százalékos különadó ügyében valójában az Alkotmánybíróság került nehéz helyzetbe, mert miközben kimondta, hogy a kormány helyesen lépett, mégis alkotmánysértést kell megállapítania a szabályok alapján. Mint mondta: a szabályozás egyébként egymilliárd forintnyi végkielégítést érint, ennyi bevétele lesz az államnak belőle, amikor bevezetik. A jogszabályt változatlan tartalommal terjesztik be újra, csak a befizetési határidő módosul december 31-re – tette hozzá.

Az MSZP alelnöke a köztévé reggeli műsorában gyalázatosnak nevezte, ami az Ab körül történik. A volt uniós biztos szerint Európában példátlan, hogy egy kormányzópárt azért szűkítette az Alkotmánybíróság hatáskörét, mert nem tetszett egyik ítélete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik