Nagyvilág

Megölték a tálibok vezérét

Megölték Pakisztánban az afganisztáni tálibok vezérét, Omar mollát - közölte egy magán tévé hétfőn, afgán hírszerzési forrásokra hivatkozva.

“Omar molla Kvettából Észak-Vazirisztánba tartott, amikor megölték” – jelentette adását megszakítva az afgán TOLO televízió. Részletekkel azonban nem szolgált arról, hogyan és ki ölte meg a fanatikus tálib mozgalom szellemi vezetőjét, aki fő szövetségese volt az al-Kaida terrorszervezetet alapítójának, a nemrég megölt Oszama bin Ladennek.

A biztonsági szervek egy tisztségviselője megerősítette a halálhírt, kijelentve, hogy “helytálló az értesülés, miszerint Omar mollát megölték”. Részleteket mindazonáltal ő sem tudott mondani. A tisztségviselő annyit hangsúlyozott, hogy a tálib vezetővel Pakisztán területén végeztek.

Az afganisztáni kormány megdöntéséért harcoló tálib mozgalom egy képviselője azonban cáfolta Omar halálhírét az afganisztáni iszlám hírügynökségen (AIP) keresztül.

A NATO vezette szövetséges erők egyelőre nem reagáltak a hírre.

Omar mollára nagy erőkkel vadászott az amerikai hadsereg azóta, hogy 2001 végén az Egyesült Államok vezette afganisztáni hadjáratban megdöntötték az Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó tálib rezsimet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik