Nagyvilág

Európába látogat az amerikai elnök

Obama beszédben készül üzenni Európának a körút során.

Obama, aki hivatalba lépése óta nyolcadik alkalommal keresi fel az “öreg kontinenst”, hétfőn Írországban egy elsősorban ceremoniálisnak tekintett látogatással kezdi meg a körutat: az államfővel és a miniszterelnökkel találkozik, majd beszédet mond a dublini College Green téren.

Az amerikai elnököt kedden az angliai Stansted repülőtérén Károly brit trónörökös fogadja majd, és az uralkodónál, II. Erzsébetnél a Buckingham-palotában teendő látogatásával kezdi meg kétnapos állami látogatását az Amerika “legszorosabb szövetségesének” tekintett Nagy-Britanniában. Ennek során szerdán találkozik David Cameron kormányfővel, sajtóértekezletet tart és beszédet mond a parlamentben. A várakozások szerint ebben a felszólalásban hangzik majd el Obama Európának címzett fő üzenete.

A csütörtök és a péntek a G8-csúcsé lesz a franciaországi Deauville-ban, ahol Obama külön is találkozik Dmitrij Medvegyev orosz és Nicolas Sarkozy francia elnökkel, valamint Kan Naoto japán kormányfővel. A turnét szombaton Lengyelország zárja, ahol Obama a Bronislaw Komorowski elnökkel és a Donald Tusk miniszterelnökkel folytatandó kétoldalú megbeszélései után részt vesz a közép- és kelet-európai államok vezetőinek részvételével megrendezendő díszvacsorán.

Az elnök látogatásának egyik fő célja a transzatlanti szövetségnek a megerősítése lesz, amelynek keretében az európai államok erősítik az afganisztáni katonai jelenlétet, valamint átvették a vezető szerepet a Kadhafi-rezsim elleni katonai fellépésben.

A franciaországi G8-csúcson Obama ígérete szerint terítékre kerül az Egyiptomnak, Tunéziának és a térség többi országának nyújtandó gazdasági támogatás kérdése is. Varsóban bejelentés születhet a lengyelországi amerikai katonai jelenlét megerősítéséről, arról, hogy F-16-os vadászgépeket telepítenek oda az olaszországi Avianóból, és szó lesz talán az amerikai vízumkényszer feloldásáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik