Nagyvilág

Egyesélyes parlamenti választás kezdődött

Biztosra vehető a kommunista párt győzelme Vietnámban.

Parlamenti választást tartanak ma Vietnámban. Az indokínai ország mintegy 60 millió szavazásra jogosult polgára 827 jelöltből választja ki a leendő törvényhozás ötszáz képviselőjét.A jelöltek között mindössze 15 “független” szerepel, a többiek a Vietnámi Kommunista Párt, a VKP befolyása alatt álló hazafias front színeiben indulnak. 86 százalékuk a VKP tagja.

Az utcákon a hatóságok hangosbeszélőkön szólítják fel a lakosságot, hogy “éljen állampolgári jogával és kötelezettségével” és vegyen részt a szavazásban.

Ázsiában Kína után a vietnámi a második leggyorsabban növekvő gazdaság, bár a 2009-es válság az országot sem kímélte. A gazdaság azonban azóta a folyamatos élénkülés jeleit mutatja. Az elmúlt tíz évben a legalacsonyabb GDP-növekedés 2009-ben volt, de még akkor is 5,3 százalékos. 2010-ben már 7,2 százalékos volt a gazdasági növekedés, az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson 3100 dollár, a munkanélküliség 2,9 százalék, az infláció 11,8 százalék volt.

Megfigyelők szerint a nagy választási készülődések ellenére az új törvényhozás sem hoz változást az ország eddigi politikai irányvonalban. Folytatódik majd az élelmiszer- és energiaárak emelkedése, amely leginkább a szegényeket sújtja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik