Nagyvilág

Zúg a folyó

A Mississippin mára várják a tetőzést, 1920 centiméternél. Ez jó másfél méterrel magasabb az 1937-es rekordszintű vízállásnál. A folyón a parti őrség már megtiltotta a hajózást.

A gátak egyelőre jól tartanak és zsilipkapuk – a nagyvárosok védelmében történt – kinyitásának köszönhetően a folyó szintjének emelkedése is lelassult az elmúlt napokban, így talán sikerül megakadályozni a nagyvárosok eláradását. Bobby Jindal louisianai kormányzó ugyanakkor figyelmeztetett, hogy korai még megkönnyebbülni, mert az árvízvédelmi létesítményeknek még nagyon sokáig ki kell tartaniuk. A vízügyi szakemberek szerint akár hetekbe is beletelhet, amíg a folyó visszatér a normális medrébe.

Lezárt út Memphisben. Fotó: Dan anderson / EPA

Lezárt út Memphisben. Fotó: Dan anderson / EPA

A Baton Rouge és New Orleans védelme miatti, zsilipnyitásos elárasztások miatt gazdaságok és mocsárvidéki kis települések kerülnek víz alá. Mississippi államban csaknem 5 ezer, Louisianában több mint 4 ezer embert kellett korábban evakuálni. Az utóbbi államban 20-25 ezer otthont fenyeget az árvíz. A 600 lakosú Butte Larose, ahol a vízmagasság a hét végére 5 méterrel haladja meg az árszintet, gyakorlatilag kísértetvárossá vált. Az Egyesült Államokban 22 város és település állt vízben, többet közülük már hetekkel ezelőtt elárasztott a medréből kilépett Ohio, illetve a Mississippi.

A forgalmas mississippi vízi út alsó szakaszának akár csak néhány napra történő lezárása is több százmillió dolláros veszteséget okozhat az amerikai gazdaságnak. A folyón érkeznek ugyanis a kivitelre szánt mezőgazdasági termékek Port of South Louisiana, az ipari termékek pedig New Orleans tengeri kikötőbe. Baton Rouge és New Orleans között 10 teherkikötőben kellett felfüggeszteni a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik