Nagyvilág

Vitás szlovák népszámlálás

Idén először a kisebbségek nyelvén is megjelennek a kérdőívek. Rudolf Chmel kisebbségi miniszterelnök-helyettes a nemzetiség vállalására szólított fel.

Éles viták, szervezési zavarok kísérik a szlovákiai népszámlálást. A kitöltött adatlapokat, amelyeknek a szlovákon kívül van kisebbségi nyelvű, tehát magyarok lakta régiókban magyar változata is, június 6-ig kell leadni.

A szlovák adatvédelmi biztos megkérdőjelezi, hogy valóban anonim-e a cenzus. A hivatal álláspontja szerint az a számkód, amelyet a kitöltött adatlapra kell ragasztani, lehetőséget ad az egyes személyek azonosítására. A hivatal ezért felszólította a számlálóbiztosokat, ne követeljék meg a számkód felragasztását a kérdőívekre. A szlovák statisztikai hivatal ez visszautasította. Közlése szerint a számkód csak annak bebiztosítására szolgál, nehogy valaki kétszer töltse ki az adatlapokat. Az adatokat bizalmasan kezelik, és azok nem juthatnak illetéktelen kezekbe.

Kaotikus állapotok, vállalható magyarság

A népszámlálási adatlapok szétosztását számos helyen káosz jellemezte, de a problémákat végül megoldották. Kelet-Szlovákiában több magyarlakta településen csak szlovák adatlapokat kaptak a lakosok, míg voltak olyan szlovák települések, ahol kevés volt a szlovák kérdőív, s azok helyett magyar nyelvűek álltak rendelkezésre. A mintegy 40 százalékban magyarok lakta Szepsibe (Moldava nad Bodvou) nem érkeztek magyar nyelvű formanyomtatványok, csak 11 ezer szlovák nyelvűt kaptak. Zupcan Tímea, a városi hivatal munkatársa azt mondta: a kassai megyei hivataltól kértek segítséget, így 5000 darab szlovák nyelvű nyomtatványt magyarra cseréltek. Később azonban kiderült, hogy a fennmaradó 6000 darab szlovák nyomtatvány kevés, így további 2000 darabot kellett belőle rendelni.

A Sme című napilap értesülései szerint a Kassa-vidéki járásban Komaróc (Komárovce) településen szlovák nyelvű nyomtatványból volt kevés, pedig a 400 lelket számláló falu lakosainak megközelítőleg a fele szlovák nemzetiségű.
A népszámlálás költségeit a hatóságok több mint 30 millió euróra teszik. Az adatlapokat most első ízben az interneten is ki lehet tölteni és be lehet küldeni a statisztikai hivatalba.

A kisebbségekért és emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettes előzőleg azt mondta: ő az ország “multi-etnikai jellegét” előnynek tartja, nem veszélyforrásnak, ezért elvárja a nemzetiségekhez tartozó szlovák állampolgároktól, hogy ne felejtsék el vállalni nemzetiségi hovatartozásukat, ezzel kinyilvánítva identitásukat, kulturális gyökereiket. Rudolf Chmel rámutatott, a népszámlálás többek között a szlovák társadalom etnikai képét is feltérképezi, ennek nemzetiségi, nyelvi és egyéb sokszínűségét.

A népszámlálás komoly hatással lesz a mindennapokra, hiszen az eredmények alapján áll össze többek között azon települések listája, ahol a kisebbségeknek joguk van anyanyelvüket használni törvény szerint a hivatali ügyintézésben. Az egyes nemzetiségekhez tartozó polgárok száma fogja, más tényezők mellett, befolyásolni az állami források mennyiségét a kulturális rendezvények, kiadási vagy egyéb tevékenységek támogatására is az adott kisebbség részére” – tette hozzá a politikus.

Kattintson a további képekért! Fotó: Balázs Attila / MTI

Kattintson a további képekért! Fotó: Balázs Attila / MTI

Chmel, aki a kormányban a magyar-szlovák Híd pártot képviseli, úgy vélte, a 21. századi Szlovák Köztársaság nem alapozható történelmi traumákra, illetve védőfalak építésére, de “az etnikai hovatartozás még mindig erős negatív sztereotípiák okozója a többségi lakosság körében.” A kormányfő-helyettes szerint
“nemzetiségünk és anyanyelvünk saját belső, érzelmi ügyünk, ugyanakkor egy választási lehetőség, melyhez hozzátartozik egy racionális, történelmi, de kulturális indoklás is. Fontos, hogy ez a választást szabad döntés vezérelje – hangsúlyozta Chmel.

A legutóbbi, 2001-ben megtartott szlovákiai népszámláláson 527 ezer személy vallotta magát magyarnak, 40 ezerrel kevesebb, mint 1991-ben. Szociológusok arra számítanak, hogy az idei népszámláláson akár félmillió alá is eshet a szlovákiai magyarok száma. A becslések 20 ezertől 50 ezerig terjedő csökkenéssel számolnak. A várható csökkenés okait elsősorban a felgyorsult asszimilációban és a nemzetiség iránti közönyben látják a szakemberek. A szlovákiai magyar szervezetek a népszámlálás előtt felvilágosító kampányt folytattak azért, hogy minél többen vállalják magyarságukat. A kormánykoalícióban részt vevő Híd párt, valamint a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyaránt hangsúlyozták: a népszámlálás eredménye rendkívül fontos, nagyon sok vonzata van, s a következő 10 évre meghatározza a nemzetiségi lét feltételeit. Számos területen ettől függenek majd a magyarság jogai és lehetőségei.

Előzőleg többen attól tartottak, hogy a Ján Slota nacionalista pártjának magyarellenes kampánya megmutatkozik a népszámlálási ívek összesítésekor is. Berényi József, az MKP elnöke azt mondta: évek óta jelen van a megfélemlítés politikája Szlovákiában. A statisztikai hivatal várhatóan a nyár végén teszi közzé az első részeredményeket

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik