Nagyvilág

Óriási kormányellenes tömeg gyűlt össze Prágában

"Az a veszély fenyeget, hogy az ország élete káoszba fullad".

A Cseh-morva Szakszervezeti Konföderáció (CMKOS) által szervezett megmozduláson az ország minden részéből érkezett, mintegy 50-60 ezer ember vett részt. Felvonulásuk, majd az ezt követő nagygyűlés órákra megbénította a Vencel tér és környékének forgalmát.

A tüntetők fütyültek, doboltak, kormányellenes jelszavakat kiabáltak, illetve transzparenseket lengettek. Néhány szónok a kormány lemondását is követelte. “Elegünk van ebből a kormányból” – skandálta többször is a tömeg.

“Nemcsak a szakszervezetek, de számos civil szervezet és több jobboldali gazdasági szakértő is arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány által tervezett reformok nem oldják meg a gazdaság és a társadalom problémáit, hanem elmélyítik azokat” – jelentette ki Jaroslav Zavadil, a CMKOS elnöke. Hangsúlyozta: ha a helyzet nem változik, a szakszervezetek további nyomásgyakorló akciókat szerveznek.

A “Nyissátok ki szemeteket” jelszó alatt zajló nagygyűlés szónokai egybehangzóan élesen bírálták a tervezett nyugdíjreformot, az egészségügyi rendszer átalakítását, az adóreformot és a társadalmi segélyek, juttatások megnyirbálását.

Jan Keller szociológus szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány tovább emelné a nyugdíjkorhatárt, s az embereket még akár 70 éves korukban is munkavállalásra kényszerítené. “Ez a veszély fenyegeti az ápolónőket, a tűzoltókat, az orvosokat, a mentőket és még néhány szakmát. Ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta Radka Sokolová, a CMKOS alelnöke.

“Az a veszély fenyeget, hogy az ország élete káoszba fullad” – állította Tána Fischerová neves cseh színésznő és polgárjogi aktivista, aki a nagygyűlést vezette.

A szakszervezeti vezetők szerint a Petr Necas vezette hárompárti koalíciós kormány gyenge és korrupt, ezért nem képes megakadályozni a közpénzek szétlopását, elherdálását. Bírálták a jobbközép kormányt azért is, mert szerintük meg sem próbálja keresni a konszenzust és az együttműködést a baloldali ellenzékkel, a szociális partnerekkel, illetve a széles közvéleménnyel. A kormány tevékenysége következtében az életszínvonal csökkenése fenyegeti a lakosságot – állították a szónokok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik