Nagyvilág

Kim Dzsong Kínában

Kezdetben arról érkeztek hírek, hogy Kim Dzsong Un ment Kínába, utána meg kiderült, hogy nem a legkisebb fiú, hanem maga az atya, a "kedves vezető" ült különvonatra.

A korábbi médiajelentésekkel ellentétben nem Kim Dzsong Un, az észak-koreai vezető legkisebb fia és kiszemelt utóda, hanem maga Kim Dzsong Il utazott Kínába – közölte a dél-koreai YTN televízió. Ugyanez a csatorna és a MBC tévé néhány órával korábban azt jelentette, hogy hogy Kim Dzsong Un különvonata a reggeli órákban lépte a határt Tumen kínai városnál, majd Csilinbe tazott, és ezzel először tesz hivatalos látogatást apja nélkül külföldön. Az újabb jelentések viszont arról szólnak, hogy az észak-koreai rezsim vezetője érkezett Kínába, és nem tudni, fia vele tartott-e.

Kim Dzsong Il legutóbb tavaly szeptemberben járt Kínában, és akkor Peking – a dél-koreai titkosszolgálatok szerint – jóvá hagyta a phenjani “utódlási folyamatot”. Az észak-koreai vezér mostani útját összefüggésbe hozzák azokkal az útépítésekkel, amelyeket Tumen környékén a két ország közösen folytatott. A kínai valamint észak-koreai településeket összekötő utakat már a hónap végén átadhatják. A Csoszun Ilbo című dél-koreai lap azt közölte, hogy Kim Dzsong Il vagy fia részt vehet az átadási ünnepségen.

Az észak-koreai rezsim a harmadik generációs vezetésváltásra készül, bár az utódlási folyamat az elmúlt hónapokban lelassult, mert javult az évek óta nagybeteg “kedves vezető” egészségi állapota. A 69 éves Kim Dzsong Il apja, a rendszeralapító Kim Ir Szen 1994-es halála után került hatalomra, amelyet – ha eljön az ideje – legkisebb fiának ad tovább.
Mint a mesében: a legkisebb fiú, a legkedvesebb

Az apja által nemrégiben fontos katonai és politikai pozíciókba emelt huszonnyolc éves politikus első önálló bemutatkozó látogatása tehát késik. Vélhetően azonban nem sokáig, hiszen komoly vezető mégsem utazhat a papával, különösen nem, ha ő országa hadseregtábornoka, a Nemzeti Védelmi Bizottság tagja, a Koreai Munkáspárt egyik prominense.

A hatvankilenc éves Kim Dzsong Il tavaly agyvérzésen esett át, ezért Észak-Koreában sürgetővé vált az utódlás biztosítása. Korábban Kim Dzsong Un féltestvére, Dzsong Nam volt apja nagy kedvence, ám kegyvesztett lett, amikor 2001-ben, japán fogságba esett. Testvére, Kim Dzsong Csol azért nem lehet az ország vezetője, mert apja túl puhánynak és nőiesnek tartja, ami rombolhatja a pozícióval járó tekintélyt.

Kim Dzsong Un állítólag testvéreinél jobban hasonlít az apjára. Határozott, akaratos és büszke. Ennél mélyrehatóbb analízisre ma egyetlen szakújságíró sem vállalkozna, mert a világtól szinte teljesen elzárva cseperedett. Fotók alig készültek róla. Tanulmányait álnéven Svájcban végezte, de vannak, akik ezt is megkérdőjelezik. Tavaly, a Koreai Munkáspárt alapításának 65. évfordulóján már apjával együtt jelent meg a dísztribünön, a parádén pedig egyenrangú résztvevőként viselkedett. Külföldi megfigyelők ebből azt a következtetést vonták le, hogy Kim Dzsong Il az utódlást nem bízza a véletlenre, és még idejében szeretné megismertetni a külvilággal Észak-Korea új vezetőjét.

2005-ös phenjani csúcstalálkozó bélyegképe a shanghaji világkiállításon. Fotó: Trebitsch Péter / MTI

A 2005-ös phenjani csúcstalálkozó bélyegképe a shanghaji világkiállításon.

Fotó: Trebitsch Péter / MTI

Az elmúlt időben több észak-koreai informátor is megerősítette, hogy Phenjanban ismét beindult az állami agymosoda: országszerte tízmillió Kim Dzsong Un képet függesztettek ki a hatóságok a papa és a nagypapa portréja mellé. Ha hinni lehet a kiszivárgó hírfoszlányoknak, akkor egyébként nemcsak Kim Dzsong Il gyengélkedik, fia sem örvend túl jó egészségnek. Nagy rajongója ugyan a profi kosárlabdának, de a mozgást egyáltalán nem kedveli és a hatalommal együtt állítólag a cukorbetegséget és a szívritmuszavart is örökölte apjától.

Kim Dzsong Un 1983 végén, vagy 1984 elején született a szeretett vezér harmadik házasságából, harmadik gyermekként, Kim Dzsong Il kedvenc feleségétől. Állítólag ezért áll ő legközelebb a vezér szívéhez. Iskoláit Svájcban, az angol nyelvű Berni Nemzetközi Iskolában végezte, 2002 és 2007 között pedig a Phenjani Katonai Akadémia növendéke volt. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul és németül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik