Nagyvilág

Ukrán lap: Budapest szemtelenkedik

Ukrajna hallgatása az új magyar állampolgársági törvény elfogadása kapcsán egyáltalán nem jelenti azt, hogy Kijev megengedi Budapestnek a belügyeibe való beavatkozást – írta csütörtökön a 2000 című ukrán hetilap online kiadása.

A Kijevben szerkesztett lap írása Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az illetékes parlament bizottságoknak a magyar állampolgárság felvételével gyanúsított kárpátaljai magyarokat ért titkosszolgálati zaklatásokat vizsgáló ülése után tett sajtónyilatkozatára reagált.

A lap idézte egyebek mellett a politikus azon kijelentését, amely szerint a kárpátaljai magyarokat ért incidensek az ukrán titkosszolgálathoz köthetők, és a magyar fél ezeket törvénysértőnek tartja, úgy vélve, hogy az ilyen eljárás nem pusztán az ukrán belső törvényeket, hanem a nemzetközi jogot is sérti, s hogy Ukrajnának ezt a tevékenységet fel kell függesztenie.

A külügyi államtitkárnak arra a megállapítására reagálva, hogy Magyarország a történtekre magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot is vár az ukrán féltől, a cikk megjegyzi, hogy talán valóban ideje lenne egy s mást “megmagyarázni” Budapestnek.

“Az ugyanis, hogy Ukrajna nem küldött Magyarországnak hivatalos tiltakozó jegyzéket, és nem emelt kifogást az új magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatban – helyes módon magyar belügynek tekintve a kérdést –, egyáltalán nem jelenti azt, hogy Kijev meg fogja engedni Budapestnek a belügyeibe való beavatkozást. Még kevésbé fog megengedni hasonló hangnemet és szemtelen viselkedést ilyen magas hivatalos szintről” – írja a hetilap, amely végezetül azt kérdezi, hogy vajon az ukránok folytatják-e “büszke hallgatásukat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik