Nagyvilág

Lemondott a szexbotrányba keveredett IMF-vezér

Azonnali hatállyal lemondott Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Mindezt csütörtök hajnalban közleményében jelentette be a szervezet igazgatótanácsa.

Az igazgatótanács ismertette Dominique Strauss-Kahn neki benyújtott levelét, amely szerint a vezérigazgató ismételten tagadja az ellene felhozott vádakat, amelyek szexuális bűncselekményekről szólnak. Mint írta, “szomorúan teszi”, de kényszerítve érzi magát arra, hogy lemondjon, mert gondolnia kell családjára, és mert az IMF javát nézi.

Strauss-Kahn ügyvédei alkudoznak

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatójának ügyvédjei a csütörtöki meghallgatáson ismét kísérlik óvadék ellenében szabadlábra helyeztetni védencüket – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.

A védelem által felkínálandó szigorú feltételek egyike lesz, hogy a vádlott elektronikus nyomjelzőt visel majd a bokáján. Emellett nem hagyhatja majd el a lakást, a szállodai szobát vagy az irodát és le kell adnia az útlevelét is. A CNN szerint az ajánlatban “hatalmas összegű” óvadék szerepel majd.

Strauss-Kahnnak pénteken kell ismét a bíróság elé állnia, amikorra a nagyesküdtszék eldönti, hogy lefolytassák-e ellene az eljárást szexuális bűncselekmény és nemi erőszak kísérletének vádjában.

“Úgy hiszem, hogy olyan csomaggal állnak elő, amit a bíróság el fog fogadni” – jelentette ki Jeff Toobin, a CNN jogi szakértője. A bíróság szóvivője megerősítette, hogy megszülethet az egyezség a szabadlábon való védekezésről.

Az illetékes bíró kedden a külföldre szökés veszélyére hivatkozva elutasította, hogy Strauss-Kahnt egymillió dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezze.

Összesküvést sejtenek a franciák

Egy frissen közzétett közvélemény kutatás eredmény szerint a megkérdezettt franciák több mint fele, 57 százaléka véli úgy, hogy DSK “összeesküvés áldozata” lett – tudta meg a Kitekintő hírportál. A CSA közvéleménykutató felmérése rámutatott: mindössze 32 százalék zárja ki az összeesküvés lehetőségét a baloldali politikus bukása kapcsán. A múlt vasárnap botrányba keveredett szociallista politikus mindeddig a népszerűségi listák élén állt Franciaországban, és az előrejelzések szerint nagy valószínűséggel megverte volna Nicolas Sarkozyt a 2012-es elnökválasztáson.

A Kitekintő a francia Liberation című napilapra hivatkozva arról számolt be, hogy nyilvánosságra hoztak egy háttérbeszélgetést, melynek tanúsága szerint DSK kijelentette: kötelessége elindulni az államfői posztért, a dolgok ugyanis rosszul mennek Franciaországban. A várhatóan hosszú hónapokig elhúzódó eljárás miatt szinte biztosan kiszáll a versenyből – írta a Kitekintő.

Nem HIV-pozitív a szobalány

Nem HIV-pozitív az a New York-i szobalány, akivel – állítása szerint – múlt szombaton erőszakoskodott a szállodai lakosztályában az IMF mostanra lemondott vezetője. Erről a nő ügyvédje beszélt, aki arról is beszámolt, hogy védence – a másik oldal állításával szemben – egyáltalán nem egyezett bele a nemi aktusba.A New York Post című amerikai lap szerdai információi szerint Dominique Strauss-Kahn állítólagos áldozata január óta egy olyan bronxi apartmanházban élt 15 éves lányával, amelybe kizárólag HIV-fertőzött és AIDS-es felnőtteket szállásolnak el. A lap azt írta, hogy az épületben lévő lakásokat a Harlem United nevű, AIDS-betegekkel foglalkozó segélyszervezet adja ki.

Jeffrey Shapiro, a szobalány ügyvédje ugyanakkor az NBC Today Show című műsorában kijelentette, hogy nem igaz, hogy védence egy HIV-fertőzötteknek fenntartott bronxi házban élne. “Albérletben él egy bronxi lakásban” – mondta az ügyvéd, aki felháborítónak nevezte a védence lakhelyéről szóló találgatásokat.

Az ügyvéd arról is beszámolt, hogy a nő kész vallomást tenni a manhattani bíróság előtt arról, hogy mi történt a Sofitel New York hotel luxuslakosztályában. Az IMF volt vezetőjének ügyvédei szerint nincs bizonyíték arra, hogy a szobában erőszak történt volna. Jeffrey Shapiro szerint viszont bár nincs egyetértés a két fél között abban, hogy valójában mi történt a szobában, a bíróság a nő tanúvallomása után feltehetően hamisnak fogja tartani a védelem álláspontját a “beleegyezéses szexről”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik