Nagyvilág

Közel 30 halottja van az iraki robbantásoknak

Legkevesebb 27 ember meghalt és mintegy 90 megsebesült csütörtökön több robbantásos merényletben, amelyeket az észak-iraki Kirkukban, egy rendőrkapitányság közelében követtek el - közölte egy helyi biztonsági tisztségviselő.

Az első robbanás helyi idő szerint 9 óra 20 perckor történt a város központjában, a rendőrkapitányság parkolójában, majd ugyanott néhány perccel később, épp amikor a helyszínre értek a közelben állomásozó rendőrök, egy második detonáció is bekövetkezett. Mindkét esetben járműbe rejtett pokolgép lépett működésbe.

Az áldozatok között van a rendőrkapitányság vezetője, Ibráhim Haszem is. Egy órával később egy harmadik autóban lévő pokolgép is felrobbant, amikor elhaladt ott a rendőrség bűnügyi osztályvezetőjének, Arasz Mohamednek a konvoja. Mohamed ezredes – aki a terrorizmus ellenes küzdelem egyik felelőse a térségben – szintén a sebesültek között van.

A kirkuki tartományi orvosi szolgálat vezetője elmondta, hogy a hármas támadás áldozatainak többsége rendőrtiszt. Az EFE spanyol hírügynökség jelentése legkevesebb 29-re teszi a halottak számát.

A Bagdadtól 250 kilométerrel északra található város állandó vita tárgyát képezi a bagdadi központi vezetés és a kurd hatóságok között, utóbbiak ugyanis az autonómiát élvező Kurdisztánhoz csatolnák az etnikailag sokszínű, stratégiailag rendkívül fontos települést, amely az olajtermelés észak-iraki központja.

A támadássorozat egy nappal azután történt, hogy az iraki hatóságok bejelentették: a Bagdadtól északra fekvő Szamarra közelében őrizetbe vették az al-Kaida iraki szárnyának feltételezett katonai irányítóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik