Nagyvilág

Brüsszel egy európait ültetne az IMF-vezér helyére

Az Európai Bizottság a folyamatosság jegyében európai származású szakembert ültetne a vasárnap kirobbant szexbotránya miatt lemondott Strauss-Kahn helyére.

Az Európai Unió a folyamatosság érdekében európai szakembert látna szívesen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztján, a Huszonhetek pedig fel tudnak mutatni soraik között erős jelölteket – adta hírül Pia Ahrenkilde Hansen bizottsági szóvivőre hivatkozva az Associated Press.

Angela Merkel német kancellár korábban szintén arra tett javaslatot, hogy Európa saját jelöltet indítson a pozíció betöltéséért. A pénzügyi szervezetet hagyományosan az öreg kontinens igazgatta, ám Kína és Brazília egyre intenzívebben követeli, hogy az európainál jóval dinamikusabban gazdasággal rendelkező, fejlődő államok is labdába rúghassanak.

Dominique Strauss-Kahn (DSK) francia politikus – akit szexuális bűncselekmény elkövetésével gyanúsítjanak- csütörtökön mondott le az IMF éléről. A szocialista politikusról elmondható, hogy alapvetően pozitív hozzáálást tanusított a dél-európai államok deficitproblémái iránt, a görögök, az írek és a portugálok számára kidolgozott mentőcsomagok nagy része az ő nevéhez köthető. A pénzügyi szervezet kiemelkedő szerepet játszik az eurózóna államadósság miatt kátyúba került tagállamainak megmentésében, így korántsem mindegy, hogy ki lesz DSK utóda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik