Nagyvilág

Szexbotrányok magas szinten

A hatalom és a szex közötti kapcsolat egyidős az emberiséggel. Ezért hosszú és illusztris az a lista, amelyre azok a prominens férfiak kerültek fel, akiknek nehéz helyzetbe kerültek szex vagy nemi erőszakkal kapcsolatos vádak miatt. A Lewinsky-ügytől a Rubygate-ig terjed a sor.

Egy szivar itt, egy szexparty ott, egy hiányzó óvszer amott. A szex ősidők óta komoly gondokat okoz közismert férfiaknak, Bill Clinton volt amerikai elnöktől kezdve Silvio Berlusconi olasz kormányfőn keresztül a WikiLeaks portál alapítójáig, Julian Assang-ig. Az érintettek nem ritkán politikai összeesküvést szimatolnak az ügyek mögött, ezért eleinte könnyű vitatkozni.

Bevonult a történelembe Clinton egyik mondata. “Nem volt szexuális kapcsolatom ezzel a nővel” – mondta a volt amerikai elnök ártatlanságát bizonygatva. A közvélemény azonban részleteiben is megismerhette a sztorit, amelyből kiderült, hogy Monica Lewinsky jóval több volt, mint egy egyszerű gyakornok a Fehér Házban. Az Ovális irodában történt félrelépés következményeként a kongresszus alkotmányos felelősségre vonási eljárás indított, s végül felmentette az eskü alatti hamis tanúvallomással vádolt Clintont. A Lewinsky-ügy hosszú távon kevés kárt okozott Bill Clinton megítélésében.

Máshogy áll a helyzet a 74 éves Berlusconi esetében. A “bunga bunga” partikként elhíresült szexuális töltetű vad összejövetelek leleplezése jelentősen rontotta az olasz miniszterelnök tekintélyét és népszerűségét. Áprilisban bírósági eljárás indult Berlusconi ellen kiskorúval folytatott, üzletszerű szexuális viszony és hatalommal való visszaélés vádjával. A Rubygate-ügy másik főszereplője egy fiatal marokkói prostituált, aki állítólag mindössze 17 éves volt, amikor többször is találkozott a kormányfővel.

Julian Assange-t, a WikiLeaks portál alapítóját a svéd hatóságok kérésére szexuális bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe tavaly december elején Nagy-Britanniában. A 39 éves ausztrál állampolgár Assange ellen, aki tavaly Svédországban élt egy ideig, két svéd nő feljelentést tett nemi erőszak, illetve szexuális zaklatás vádjával. A vád konkrétan azt takarja, hogy Assange nem használt óvszert. Az ausztráliai tagadja a vádakat. Azt mondja, politikai okokból folyik ellene büntetőeljárás, a bizalmas és titkos dokumentumok százezreit kiszivárogtató, a nagypolitikát kínos helyzetbe hozó WikiLeaks miatt üldözik.

Csak ritkán végződik börtönnel a nagytermészetű férfiak története. Ilyen kivétel a 65 éves Móse Kacav volt izraeli államfő, aki nemcsak elnöki tisztségét, hanem szabadságát is elveszítette, miután kiderült, hogy idegenforgalmi miniszterként, még az 1990-es években, kétszer is megerőszakolta egyik beosztottját. Az idén márciusban hét év fegyházbüntetésre ítélt politikus tagadja bűnösségét és megfellebbezte a döntést.

De nemcsak a politikában, hanem a szórakoztatóiparban, a sportban és a gazdasági életben is elmaradhatatlan kísérői a hatalomnak a szexügyek. A Volkswagen német autóipari konszernnél az üzemi tanács vezetőinek juttatása esetenként azt is magába foglalta, hogy a cég fizette prostituáltak szolgáltatásainak igénybe vételét. A golfozó Tiger Woods nemcsak házasságát áldozta fel, hanem karrierjét is a szex oltárán. A sztárrendező Roman Polanskit 2009 szeptemberében tartóztatták le Svájcban amerikai elfogatóparancs alapján. Polanskit azzal vádolják, hogy az 1970-es években megrontott egy 13 éves kislányt az Egyesült Államokban. Svájc végül nem adta ki Polanskit az Egyesült Államoknak.

Úgy tűnik, hogy a nők jobban kordában tudják tartani ösztöneiket, vagy egyszerűen diszkrétebbek. De azért történnek érdekes esetek. Így például Iris Robinson, az északír miniszterelnök felesége egy fiatal fiúval szűrte össze a levet. A házasságtörésnek a férje, Peter Robinson itta meg a levét: a kipattant botrány miatt le kellett mondania a miniszterelnöki tisztségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik