Külföld

Sokkot kapott Kadhafi

admin
admin

2011. 05. 14. 08:37

Hat erős robbanás rázta meg péntek éjjel Líbia fővárosát, Tripolit, miközben harci gépek repültek át felette. A líbiai elnök pszichológiai sokkot kapott fia halála miatt.

Szemtanúk elmondása szerint pénteken késő este két erős robbanás hallatszott a főváros keleti részéből, s az egyik becsapódás helyszíne fölött füstfelhő terjengett, Szombaton hajnalban négy másik robbanás verte fel a csendet.

Komoly veszteségek

A NATO előzőleg csütörtök reggel mért légicsapásokat a részben a föld alá épült Báb-el-Azízíja-i főhadiszállásra, s ezzel lerombolt egy fontos katonai irányító központot. Az észak-atlanti szövetség – amely március végén vette át a Líbia-ellenes nemzetközi katonai koalíció irányítását – pénteken közölte, hogy az utóbbi három nap alatt komoly veszteségeket okozott a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőknek.

A líbiai állam televízió pénteken közölte, hogy a NATO-kötelékhez tartozó hadihajókról eltalálták a vörös félhold miszrátai épületét. A NATO egyik képviselője cáfolta ezt, mondván, hogy Miszráta térségében hadihajóik csak a kormányerőket partra szállító csónakokat üldözték, s a partot érő líbiai katonákkal vívtak tűzpárbajt.

Kadhafi a televízióban péntek este sugárzott rövid hangfelvételen kijelentette, hogy a NATO-csapások nem érik el céljukat, olyan helyen tartózkodik, ahol a NATO nem tudja “elérni és megölni”.

Sebesülés vagy sokk?

Franco Frattini olasz külügyminiszter előzőleg kijelentette, hogy Kadhafi valószínűleg megsebesült, s már nincs Tripoliban. Frattini azt állította, hogy Giovanni Martinellitől, Tripoli katolikus püspökétől hallotta azt, hogy “Kadhafi szinte bizonyosan Tripoli határain kívül van, sőt, valószínűleg megsebesült” a NATO légitámadásaiban – idézte a politikussal készült tv-interjút a Corriere della Sera honlapja.

Martinelli püspök az RFI francia rádiónak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy az olasz külügyminiszternek ilyesmit mondott volna. Közlése szerint csupán arról beszélt, hogy Kadhafi pszichológiai sokkot kapott fia halála miatt. “Nem mondtam, hogy megsebesült, sem azt, hogy elhagyta Tripolit” – tette hozzá a püspök, aki tűzszünetet követelt a NATO-tól.

Az április 30-ról május 1-jére virradó éjjel Kadhafi legkisebb fia és három unokája vesztette életét egy Tripolira mért légicsapásban, amelyet a líbiai vezetés Kadhafit célzó gyilkossági kísérletnek minősített.

Mark Toner amerikai külügyi szóvivőhelyettes ugyancsak közölte: az Egyesült Államoknak nincs olyan értesülése, amely alátámasztaná a líbiai vezető megsebesüléséről szóló híreket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.