Nagyvilág

Hallgatott bin Laden két özvegye

Az amerikai felderítő szolgálatok kihallgatták Oszama bin Laden Pakisztánban fogva tartott három özvegyét – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

Egy pakisztáni és két amerikai illetékesre hivatkozva a CNN arról számolt be, hogy a három nőt együtt hallgatták ki, holott az amerikai nyomozók külön-külön akarták kihallgatni őket. A hírtelevízió szerint az özvegyek „nyíltan ellenségesen” viselkedtek a nyomozókkal, és csak a legidősebb válaszolt a kérdésekre.

Pakisztán kedden közölte, hogy nem kapott kiadatási kérelmet Jemenből vagy Szaúd-Arábiából, a három özvegy származási országából. A három feleséget élve találták meg bin Laden 13 gyermekével és unokájával együtt abban házban, amelyben egy amerikai kommandó május 2-án az Iszlámábádtól kétórányi járásra fekvő Abbotábádban megölte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.

Nevük elhallgatását kérő pakisztáni illetékesek szerint a legfiatalabb özvegy, a 29 éves jemeni Amal Ahmed Abdulfattáh, aki a támadásban megsebesült a lábszárán, elfogása után elmondta a pakisztáni nyomozóknak, hogy bin Laden és családja öt éve élt ebben az abbotábádi villában.

Bin Ladennek a fővároshoz ilyen közel fekvő helyőrségi városban való tartózkodása, ahol legalább tízezer katona állomásozik, arra indította a legmagasabb rangú amerikai vezetőket, hogy nyilvánosan kétségbe vonják Iszlámábád őszinteségét, és feltételezzék a katonai vezetés és a hírszerzés bűnrészességét. Pakisztán 2001 óta Washington kulcsfontosságú szövetségese a terrorizmus elleni háborúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik