Nagyvilág

Bosszút álltak bin Ladenért

Nyolcvan embert öltek meg a pakisztáni tálibok egy kettős robbantásban pénteken az ország északnyugati részében, és további vérontást helyeztek kilátásba, megtorlásul az al-Kaida vezérének egy amerikai akcióban történt meggyilkolásáért.

A terrorcselekményt a Pesavartól 30 kilométerre északkeletre fekvő Csárszadda városában követték el hajnalban, a határrendőrség egyik kiképzőközpontjának bejáratánál, amikor az eltávozásra induló újoncok kiözönlöttek a laktanya kapuján.
A rendőrség egyik embere szerint a halálos áldozatok közül 66-an a határrendőrség fiatal újoncai voltak. A valószínűleg motorkerékpáros öngyilkos támadók által végrehajtott robbantásokban további hatvan ember sebesült meg.

“Ez volt az első bosszú (Oszama) bin Laden mártírhaláláért. Lesznek még továbbiak is” – közölte Ahszanullah Ahszan, a pakisztáni tálibok szóvivője telefonon az amerikai hírügynökséggel.

Egy szemtanú szerint az újoncok éppen autókba szálltak vagy rakodták be csomagjaikat, hogy az alapkiképzési időszak leteltével rövid időre hazautazzanak, amikor a robbanások bekövetkeztek.

A pénteki volt az első nagyobb terrorcselekmény azóta, hogy egy amerikai kommandó május 2-án végzett a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadások kitervelőjével az észak-pakisztáni Abbotábádban, abban a házban ahol közel hat éve rejtőzött.

A brutális robbantás bizonyosan erősíteni fogja azt az általános vélekedést, amely szerint bin Laden megölése aligha fogja csökkenteni az iszlamista erőszakcselekmények számát, mivel az al-Kaida – amely nem egy központi irányítású szervezet, inkább egymáshoz ideológiai szálon kötődő csoportok laza hálózata – továbbra is hasonló merényletek elkövetésére fogja ösztönözni híveit.

Az al-Kaidával szövetséges pakisztáni tálibok több mint 450 merényletet hajtottak végre az utóbbi három és fél évben. A többségükben öngyilkos merényletek következtében közel 4300 ember vesztette életét, s bin Laden halála után reagálásaikban bosszút esküdtek a szélsőséges tálib csoportok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik