Nagyvilág

Ezreket akart meggyilkolni bin Laden

A terroristavezér naplójában azt számolgatta, hány amerikait kellene megölni ahhoz, hogy az Egyesült Államok kivonuljon a Közel-Keletről.

Az al-Kaida néhai vezetőjének naplóját pakisztáni házában foglalták le, abból amerikai tisztviselők árultak el részleteket az AP hírügynökségnek. Az AP forrásai szerint Oszama 2001. szeptember 11-e után is aktívan részt vett a merényletek megtervezésében, a jegyzetek szerint viszont bin Laden nem volt megelégedve a kisebb horderejű akciók hatékonyságával.

A terroristavezér sürgette követőit, hogy New Yorkon kívül más amerikai nagyvárosokban, például Los Angelesben is hajtsanak végre merényleteket, illetve hogy kisebb amerikai településeket és vasútvonalakat is vegyenek célba. Bin Laden naplójában jelentős amerikai évfordulókra, így a Függetlenség Napjára, illetve 9/11 tízedik évfordulójára is tervezett terrorakciókat.

A naplóban Oszama arra kereste a választ, hogy hány amerikait kellene meggyilkolni ahhoz, hogy az Egyesült Államok változtasson Közel-Kelet-politikáján. A jegyzetek szerint a terrorvezér arra a következtetésre jutott, hogy ehhez több ezer civil meggyilkolására van szükség.

AJÁNLOTT LINKEK:

A titkos helikopter, amellyel bin Ladenért mentek (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik