Külföld

Az évfordulón csapott volna le az al-Kaida

admin
admin

2011. 05. 06. 05:56

Az al-Kaida vasúti merényletet tervezett szeptember 11-e tizedik évfordulójára Amerikában.

Oszama bin Laden azt tervezte, hogy merényletet intéz az amerikai vasút ellen a 2011. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselők a lelőtt terrorista vezér pakisztáni rejtekhelyén talált bizonyítékokra hivatkozva.

Merénylet az évfordulón?

A források szerint az al-Kaida 2010 februárjában vette fontolóra, hogy az évfordulón vasúti célpontot támad meg az Egyesült Államokban. Matthew Chandler, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője – feltehetően okulva a bin Laden likvidálásával kapcsolatos hivatalos beszámolók gyors változásából – kijelentette, hogy a merénylettervre vonatkozó információ “az elsődleges jelentéseken alapul, amely gyakran lehetnek félrevezetők és pontatlanok, s változás tárgyát képezhetik”.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium úgy döntött, hogy továbbra sem emeli a terrorveszély miatti riasztás szintjét, igaz, bin Laden megölése óta az országban megerősítették a terrortámadások potenciális célpontjainak őrizetét, beleértve a határátkelőhelyeket és a reptereket.

Az illetékesek a feltételezett merénylet helyszínét nem nevezték meg. A bin Laden rejtekhelyén fellelt adatok arra engedtek következtetni, hogy a terroristák a vonat(ok) kisiklatását tervezték, de a hivatalos tájékoztatás arról nem számolt be, hogy vajon konkrét lépéseket is tettek-e a megvalósítás felé.

Merevlemezek a búvóhelyen

“Nincs értesülésünk arról, hogy az amerikai vasúti rendszert küszöbön álló támadás fenyegetné, de szerettük volna, hogy a partnereink tudjanak az állítólagos összeesküvésről” – mondta Chandler, aki szerint az amerikai belbiztonsági tárca csütörtökön eljuttatta ezt az információt az érintett szerveknek és társaságoknak.

A belbiztonsági minisztérium az egyike azoknak az állami szerveknek, amelynek képviselői részt vesznek a bin Laden abbotábádi búvóhelyéről a kommandósok által elhozott, mintegy 100 különböző adathordozón, 10 komputeres merevlemezen és 5 számítógépen található információk elemzésében.

Az amerikai hatóságok a most nyilvánosságra hozott értesülések előtt is tudatában voltak annak, hogy a vasúthálózat az al-Kaida célpontja lehet. A 2008-as hálaadásnapi ünnepségek előtt egy, a New York körül közlekedő vonatok elleni lehetséges támadásra figyelmeztettek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.