Nagyvilág

Egyre több a munkanélküli Amerikában

Az Egyesült Államokban 9 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta áprilisban a márciusi 8,8 százalékról - jelentette a washingtoni munkaügyi minisztérium.

Elemzők változatlan munkanélküliségi rátára számítottak.
Előzőleg csaknem fél éven keresztül folyamatosan csökkent a munkanélküliségi ráta, tavaly novembertől idén márciusig 1 százalékponttal csökkent a mutató.

Ugyanakkor egy másik, ugyancsak pénteken bemutatott minisztériumi felmérés szerint a foglalkoztatottak száma – a mezőgazdaságot nem számítva – 244 ezerrel nőtt áprilisban, ami 11 hónapja a legnagyobb mértékű emelkedés, és messze meghaladja az elemzők 186 ezres növekedést valószínűsítő előrejelzését.

A foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban már a hetedik hónapban nőtt megszakítás nélkül, a munkanélküliség számottevő csökkenéséhez azonban ez nem volt elég.

A 304 millió lakosú országban – a világ legnagyobb gazdaságában – 13,7 millióan vannak munka nélkül. A tartósan – legkevesebb 27 hete – állástalanok száma 5,8 millió volt, márciushoz képest 283 ezerrel csökkent, és a munkanélküli népesség 43,4 százalékát tette ki.

A nagyobb munkaerőpiaci csoportok között a tizenévesek körében volt a legmagasabb, 24,9 százalékos az állástalanok aránya. A felnőtt férfiaknál 8,8 százalék, a nőknél 7,9 százalék, a fehéreknél 8 százalék, a fekete bőrűek körében 16,1 százalék, az úgynevezett spanyol-amerikaiaknál 11,8 százalékos volt a munkanélküliség.

A foglalkoztatottsági ráta 64,2 százalék volt áprilisban, a mutató negyedik hónapja változatlan. A munkaviszonyban állók aránya a teljes népességhez viszonyítva pedig 58,4 százalék volt februárban, nem változott az előző hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik