Nagyvilág

Előkerült bin Laden végrendelete

Egy Kuwait-i napilap nyomtatásban közölte Oszama bin Laden állítólagos végrendeletét, amelyben a terroristavezér bocsánatot kér gyermekeitől, amiért elhanyagolta őket és megtiltja nekik, hogy csatlakozzanak az al-Kaidához. Bin Laden arról is rendelkezik, hogy feleségei nem mehetnek újra férjhez a halála után.

Az Al-Anbaa című Kuwait-i hírportál állítása szerint a „személyes és bizalmas” dokumentum 2001. december 14-én íródott, három hónappal a New York-i ikertornyok elleni merénylet után. Az Egyesült Államok ebben az időszakban kezdte meg bin Laden keresését Afganisztánban – jegyzi meg a Guardian a végrendelet keletkezésével kapcsolatban. A négyoldalas, számítógéppel írt és kézzel szignált levél legmeglepőbb részlete, hogy a terroristavezér megtiltja saját gyermekei számára, hogy nyomdokaiba lépve csatlakozzanak az al-Kaidához, vagy a frontvonalon harcoljanak. Ezzel kapcsolatban bin Laden egy hetedik századi muszlim kalifa, Omar bin Khattab saját fiához, Abdullahhoz írt intelmeit idézi.

Oszama arra is kéri gyermekeit, hogy bocsássanak meg neki, amiért nem töltött elég időt velük. „Veszélyekkel teli utat választottam, átéltem nehézségeket, csalódást és árulást. Ami titeket illet, fiaim, bocsássátok meg nekem, hogy nem fordítottam több időt rátok, de a dzsihád, a szent háború hívásának kellett engedelmeskednem.” Bin Laden arról is ír, hogy nem szeretné, ha feleségei halála után újra férjhez mennének.

Részlet bin Laden végrendeletéből (forrás: www.alanba.com)

Részlet bin Laden végrendeletéből (forrás: www.alanba.com)

Levelében, amelyet „testvéretek, Abu Abdullah Osama Muhammad Bin Laden” néven írt alá, megjósolja, hogy halálát a közvetlen környezetéből kikerülő emberek árulása okozza majd.

A szeptember 11-edikei terrortámadást három korábbi merénylet folytatásaként jellemzi. Az amerikai tengerészgyalogosok elleni 1983-as libanoni merényletet, a Szomáliában ENSZ békefenntartóként szolgáló 19 tengerészgyalogos elleni 1993-as merényletet és az 1998-as, a Nairobi amerikai nagykövetség elleni támadást említi előzményként.

„Mudzsahedek, bárhol is vagytok a világon, függesszétek fel a zsidók és a keresztények elleni harcotokat, mert ideje megtisztítani soraitokat az ügynököktől és a rombolóktól” – zárja sorait bin Laden.

Az Al-Anbaa című lap egyelőre nem közölte, hogy mikor és hogyan jutott hozzá a végrendelethez, vagy milyen módszerekkel bizonyítható annak hitelessége. Az Al-Majallah, egy szaúdi tulajdonú arab magazin 2002-ben hasonló levelet publikált, de egy al-Kaidához köthető honlap később hamisnak minősítette a dokumentumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik