Nagyvilág

A család bin Ladent siratja

A népes rokonság állítólag a karizmatikus családfőt siratja, és reméli, hogy a történteknek nem lesz folytatása.

Oszama bin Laden rokonai diszkrét hallgatásba burkolóznak, miután kiderült, hogy a terroristavezér közvetlen családtagjai is részesei voltak az amerikai csapatok május 1-jei rajtaütésének, amelyben Oszama bin Laden is életét vesztette.

A vezér 20-as éveinek elején járó fia, Khalid is életét vesztette a rajtaütéskor, és az Al-Kaida propagandájában kulcsszerepet játszó másik fiú, Hamza sem él már egyes hírek szerint. Oszama bin Laden 12-13 éves lánya is jelen volt a támadáskor, és állítólag látta apja halálát. A rajtaütésben bin Laden jemeni felesége is megsérült, őt az abottabadi katonai kórházban ápolják. Amerikai erők tájékoztatása szerint a támadás után két nőt és nyolc vagy kilenc gyereket hagytak távozásukkor a létesítményben, akiket azért nem tudtak magukkal vinni, mert az egyik katonai helikopter korábban lezuhant, a többi járművön pedig nem volt elég hely a számukra. Később mindenkit visszaszállítanak a származási országukba.

Bin Ladennek különböző források szerint összesen négy vagy öt felesége, és 12-26 gyereke volt. Bin Laden családtagjai – többek között a vezér első felesége is – Szíriában, Európában és Szaúd-Arábiában élnek. Legalább hat gyermeke Iránban kapott menedékjogot 2001. szeptember 11-e után, és később házi őrizetbe került. Tavaly azonban szabadon engedték őket egy humanitárius beavatkozás eredményeként, és úgy tudni, hogy azóta Pakisztánban és Afganisztánban élnek.

A bin Laden család az egyik legbefolyásosabb Szaúd-Arábiában. A Binladen Csoport családi vállalkozás, amely több nagyberuházást pénzel, utakat, hidakat építtet, mecseteket újíttat fel, és terjeszkedik többek között az ingatlanpiacon, a textilipar és a telekommunikáció terén. A családtagok száma közel 600, akik között találni megtért terroristát, gitározó címlaplányt, és üzletembert egyaránt.

A terrorvezér negyedik fia, a 30 éves Omar bin Laden ugyan megjárta az al-Kaida kiképzőtáborát, ám szakítva a szélsőséges eszmékkel néhány éve békeaktivistaként szeretett volna tevékenykedni Angliában, ám vízumkérelmét elutasították. Omar gyermekként hagyta el Szaúd-Arábiát, majd szudáni és afganisztáni emigrációban élt, apjával pedig 19 éves kora óta nem tartja a kapcsolatot. A jelenlegi feleségével, a nála majdnem kétszer idősebb Jane Felix-Browne-nal 2006 őszén ismerkedett meg a gizai piramisoknál lovagolva, és elmondásuk szerint szerelem volt az első látásra. A bin Laden család hevesen ellenezte a frigyet. Egyes hírek szerint a pár miután Angliába nem mehetett, új-zélandi vízumért folyamodott.

Oszama bin Laden 33 éves unokahúga, a modellként dolgozó Wafa bin Laden évek óta popzenei karrierre tör, nem titkolt szándéka, hogy ő legyen Madonna arab változata. Wafa Kaliforniában született, 10 éves koráig Szaúd-Arábiában élt, majd Genfben, jelenleg pedig London és New York között ingázik. Az ifjú hölgyet igencsak szabad életvitel jellemzi: nem veti meg az alkoholt és a cigarettát, az éjszaki életet, valamint a miniszoknyákat. Bár apja családja kitagadta, a két másik lányával Genfben élő édesanyja, Carmen bin Laden azonban mindenben támogatja Wafát.

Jeszlám Binladin, a terroristavezér Svájcban élő féltestvére, Wafa édesapja a hírhedt rokontól való elhatárolódás érdekében megváltoztatta nevének írását. A szunnita vállalkozó Göteborgban szerzett közgazdászdiplomát, ám 1985 óta Genfben él. Jeszlám – akinek a vagyonát 300 millió svájci frankra becsülik – igencsak nyugatias szellemben él: rajong a szőke nőkért és a sebességért. Barátnőinek a soraiban lakberendező, modell és ügyvéd egyaránt felbukkan, ám közös jellemzőjük a szőke haj. Több mint 15 éves különélés után néhány éve vált el feleségétől, Carmen bin Ladintől.

A vezér halála után Carmen bin Ladin azt mondta, biztos abban, hogy a család meggyászolja a családfő, Oszama bin Laden halálát. „Biztos vagyok abban, hogy gyászolnak, mert a szemükben ő a testvérük. A vér erősebb kötelék, mint bármi más, ezért továbbra is úgy kezelik őt, mint egy családtagot.” – mondta.

A család úgy érzi, hogy a történelem egy szakasza ezennel lezárult, és a családtagok remélik, hogy nem lesznek további megtorló események – mondta Khaled Batarfi, Oszama bin Laden gyerekkori barátja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik