Nagyvilág

Tankokkal támadtak a tüntetőkre

Több ezer szíriai katona támadt Deraa városában a tüntetőkre, ahol 25 demonstrálót öltek meg.

A tüntetők elmondása szerint a hadsereg egységei válogatás nélkül lőttek az utcákon lévő emberekre, és a város “olyanná vált, mint egy harctér”. A szíriai hadsereg és a biztonsági erők nagyjából négyezer tagja rohamozta meg hétfőn a jordániai határhoz közel eső települést, tankok támogatása mellett – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy telefonon keresztül nyilatkozó ellenzéki aktivista. Andullah Abazid elmondása szerint nehéztüzérséggel lőtték a várost, amelynek központját később tankok foglalták el, miközben a háztetőkre orvlövészeket telepítettek.

Abdullah közlése szerint legalább 25 tüntető halt meg a hadsereg támadásában, és az utcákon holttestek hevernek. Közben ellenzéki aktivisták egy csoportja “több mint 25 halottról” számolt be, akiket a tüzérségi támadások miatt nem tudnak elérni.

Abdullah elmondása szerint a város harctérré változott. A kijárási tilalom alatt álló városban mindenkire lőnek, aki kilép a házából, és még az településre ivóvizet szállító teherautókra is lőnek, hogy a helyiek ne jussanak vízhez – közölte az aktivista az AFP-vel.

Közben az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője közölte, hogy Washington szankciók bevezetését fontolgatja Szíria ellen, válaszul a “brutális erőszakra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik