Nagyvilág

Hetven halott a szíriai tüntetéseken

A legfrissebb adatok szerint már több mint hetven tüntetőt öltek meg a szíriai biztonsági erők a pénteki tüntetéseken.

Közben London és Washington is elítélte a kemény fellépést, és önmegtartóztatásra szólították fel a szíriai kormányt. A muszlim és keresztény közösségeket egyesítő “nagypénteki” demonstrációkon több tízezer ember jelent meg, több szíriai városban is.A Szíriai Emberi Jogi Bizottság adatai szerint a szíriai biztonsági erők “mészárlást” rendeztek több városban is, amelyekben 72 ember halt meg és több százan megsebesültek – írta az AFP. A legutóbbi adatok még 38 halottról és több tucatnyi sebesültről szóltak.

William Hague brit külügyminiszter “súlyosan komoly aggodalmának” adott hangot, és “elítélte a tüntetők elfogadhatatlan meggyilkolását”. Hague felszólította a szíriai kormányt, hogy tartsa tiszteletben a békés tüntetéshez való jogot.

A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy “helytelenítik és sajnálják” az erőszak alkalmazását, és annak beszüntetésére szólították fel a szíriai kormányt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a szíriai kormány által alkalmazott “ismétlődő erőszakot”, és követelte, hogy a hatalom azonnal vessen véget a békés tüntetők elleni erőszakos fellépésnek – közölte helyi idő szerint péntek este New Yorkban Farhan Haq, a főtitkár szóvivője.

Az ENSZ-főtitkár egyúttal figyelmeztette a szíriai hatóságokat az emberi jogok betartására, különösen hangsúlyozva a vélemény-, a gyülekezési és a sajtószabadságot. Követelte, hogy független, átlátható és hatékony vizsgálat derítse ki a mészárlás körülményeit.

A Facebookon szervezett “nagypénteki” demonstrációt a keresztényeket és muszlimokat egyesítő, “egy szív, egy kéz, egy cél” jelszóval szervezték, a keresztény vallási ünnephez és a muszlimok pénteki imájához időzítve. Aktivisták és szemtanúk elmondása szerint több tízezer ember tüntetett az egész országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik