Nagyvilág

Váratlan fordulat: az államfő távozik

Az elnök a büntetlenségért cserébe lemond a hatalomról.
Kapcsolódó cikkek

A jemeni kormánypárt elfogadta a jemeni belpolitikai válság rendezésére kidolgozott tervet. Ez előirányozza, hogy Ali Abdullah Száleh elnök heteken belül távozik a hatalomból.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács azért dolgozta ki a politikai tervet, mert Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Száleh azonnali távozását a hatalomból. A tunéziai és az egyiptomi elnököt a hatalomból elűző tüntetések mintáján felbuzdulva a jemeni demonstrálók immár a harmadik hónapja, szinte nap mint nap több tízezren vonulnak az utcára, hogy követeljék Száleh lemondását, a rendkívüli szegénység és a korrupció felszámolását. Sok tüntető életét vesztette a biztonsági erőkkel vívott összetűzésekben. A rendezési tervnek az a célja, hogy megakadályozza az arab ország még nagyobb káoszba süllyedését.

Szombaton végül a válság rendezése érdekében a jemeni kormánypárt szóvivője közölte: a párt maradéktalanul elfogadja a rendezési tervet. Ennek értelmében Száleh az ellenzékkel kötendő megállapodás aláírása után egy hónappal átadja hatalmi jogköreit alelnökének, cserébe családjával és közeli munkatársaival együtt mentesül a felelősségre vonás alól. Az elnök mandátuma csak 2013-ban járt volna le.

A felelősségre vonás elmaradása a rendezés központi eleme. Az ellenzéki pártok koalíciója ezt mindeddig ellenezte, szombaton viszont közölte, hogy elfogadja a rendezési terv főbb részeit. Az ellenzék egyetlen pontot nem fogad el, a nemzeti egységkormánynak a tervben szintén előirányzott létrehozását – mert nem bízik meg a majdani kabinet többi tagjában -, de már nem látja olyan alapvető akadálynak, amely meggátolná a rendezési terv valóra váltását.

A terv alapján az ellenzék beszüntetné a tömegdemonstrációkat, s később választásokat tartanának.

A jemeni kormánypárt döntésének nyilvánosságra kerülése után az Egyesült Államok felszólította Szálehet, hogy “azonnal” kezdje meg a politikai átmenetet az arab országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik