Nagyvilág

Jemenről tárgyalt az ENSZ BT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedd este először foglalkozott a jemeni válsággal azóta, hogy az Arab-félsziget déli részén fekvő országban kormányellenes tüntetések törtek ki.

A testület tagjainak azonban nem sikerült megállapodásra jutniuk egy közös nyilatkozat szövegéről. A BT munkájában nem állandó tagként résztvevő Németország és Libanon képviselői a sajtó munkatársainak elmondták: a tanácskozáson néhány diplomata komoly aggodalmának adott hangot a jemeni hatóságok tüntetők elleni brutális fellépése miatt.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet elmondta: aggasztó hírek érkeznek Jemenből. Nyugalomra intette a szemben álló feleket, egyúttal közölte, hogy a BT teljes mértékben támogatja a hat Öböl menti arab államot tömörítő együttműködési tanács (GCC) közvetítését.

Három tüntető meghalt kedden Jemenben az államfő távozását követelő újabb megmozduláson, amely ismét a biztonsági erőkkel való összecsapásba torkollott.A rendőrség a főváros, Szanaa nyugati részében erővel próbálta akadályozni egy tiltakozó menet haladását, de kénytelen volt meghátrálni a több tízezres tömeggel szemben. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a rendőrök lövésekkel és könnygázfakasztó gránátokkal igyekeztek megállítani a belvárosba tartó menetet.Legalább hatvan ember megsebesült.

Jemenben január végén tört ki a népfelkelés, amely azóta sem tágít kitűzött céljától, vagyis attól, hogy a 32 éve uralmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök távozzon a hatalomból. Más megoldás az ellenzék szerint nincs. Eddig 125-en vesztették életüket a jemeni zavargásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik