Nagyvilág

Zavargás Sydneyben: menekültek gyújtogattak

Menedékjogért küzdő bevándorlók felgyújtottak kilenc épületet egy Sydneyben lévő táborban - közölték csütörtökön az ausztrál hatóságok.

A szerda este kezdődött zavargással helyzetükre akarták felhívni a figyelmet a bevándorlók, akik egyebek mellett a befogadó állomások zsúfoltságára és a túl hosszú ideig tartó eljárásra panaszkodnak.

A Sydneyben lévő Villawood menekült befogadó állomáson szerda este kezdődött el a zavargás, miután két menekült a tetőre felmászva tiltakozó akcióba kezdett. Később egyre többen csatlakoztak hozzájuk, a zavargás csúcspontján nagyjából száz menekült vett részt az akcióban.

A rossz körülmények ellen tiltakozó emberek gyújtogatni kezdtek. A lángok végül kilenc épületre terjedtek át, miután egy gáz- vagy oxigénpalack felrobbant. A tűzhöz nagyjából száz tűzoltót vezényeltek, akinek reggelre sikerült eloltania a lángokat.

A kiérkező tűzoltókat a zavargás egy pontján tetőcserepekkel és bútordarabokkal dobálták meg a tiltakozó menekültek, és a rohamrendőröket kellett bevetni, hogy oltani lehessen a tüzet. Senki sem sérült meg.

Az Ausztráliába érkező menekültek jogait védő szervezetek szerint segélykiáltás volt a zavargás, amellyel helyzetükre akarták felhívni a figyelmet. A menekültek a befogadó állomáson uralkodó zsúfoltság, valamint menedékjogi kérelmük túl sok ideig tartó elbírálása miatt tiltakoztak. Vannak, akik már majdnem két éve várják az állomáson, hogy az ausztrál bevándorlási hatóság döntsön ügyükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik