Nagyvilág

Ausztrália multikulturális modelljének átvételére bíztatja Európát

Példartékűnek nevezte az országában kiépült multikulturalizmust az ausztrál bevándorlási miniszter.

A francia AFP hírügynökség szerint Chris Bowen a Sidney Institution konzervatív agytrösztnek szerda éjjel úgy fogalmazott, hogy a különböző kultúrák asszimilációja zseniálisan megvalósult Ausztráliában, melyet Európának is érdemes lenne követnie. Bowen állítása szerint ennek hátterében az áll, hogy a kormány integrációra, ausztrál állampolgárként való beilleszkedésre bátorítja a bevándorlókat ahelyett, hogy vendégmunkásként kezelné őket.

A multikulturalizmus Bowen szerint leginkább a házassággal állítható párhuzamba: stresszes és feszültségekkel terhelt, mindemellett alkalomadtán emlékeztetni kell a másikat, hogy jobb együtt, mint külön. A bevándorlási miniszter kijelentette: büszke arra, hogy az ausztrál multikulturalizmus működik.

Chris Bowen véleményének azt követően adott hangot, hogy legutóbb David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia államfő beszélt a multikulturalizmus bukásáról, tavaly ősszel pedig Angela Merkel német kancellár jelentette ki ugyanezt. Az ausztrál miniszter szerint Németország mindössze gazdasági szükségszerűségként kezelte a migrációt, amely végül gazdasági jellegű bevándorláspolitikához vezetett, a francia multikulturális-politika pedig nem hogy fokozottabb beilleszkedéshez, hanem elkülönüléshez és erőszakhoz vezetett.

AJÁNLOTT LINKEK:

David Cameron: a multikulturaliszmus megbukott (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik