Nagyvilág

Castro politikai reformokat tervez

A kormányzat szisztematikus fiatalítását és a politikai vezetők hatalmi ciklusának maximalizálását javasolta Raúl Castro kubai elnök.

A politikusok és a magas beosztású hivatalnokok ciklusát kétszer öt éves terminusokra korlátozná a kubai államfő – adta hírül a telegraph.co. uk brit hírportál.

Raúl Castro – aki fivérével Fidel Castroval 52 éve irányítja a kommunista szigetországot – a 14 év után megrendezésre kerülő pártkongresszus előtt úgy fogalmazott: a fiatalok vezető pozícióktól való elzárása kínossá vált. A beteg Fidel Castrót 2008-ban leváltó Raúl még hét évig birtokolná az elnöki posztot, ám az arab világban tapasztalható demokratizációs törekvések láthatóan a kubai vezetésre is hatással vannak.

Kubában tavaly októberben léptettek életbe gazdasági refomrokat, előirányozták például legalább félmillió állami alkalmazott fokozatos leépítését, és megteremtették például a kisvállalkozások létrehozásának lehetőségét is. A kommunista állam mély gazdasági válságot élt át, ám Raúl Castro a reformok kapcsán leszögezte: a változások nem jelentik a szocialista rendszer végét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Raúl Castro politikai reformokat akar (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik