Gazdaság

Gazdasági reformok léptek életbe Kubában

Kubában már lehet vállalkozni, tb-t kell fizetni, az állami alkalmazottak számát pedig csökkentették.

A jogszabálytól Raúl Castro kormánya azt várja, hogy segít leküzdeni a karibi szigetországot sújtó mély gazdasági válságot. A vonatkozó szabályozások az interneten és a hivatalos közlönynek számító újság hétfői számában jelentek meg, s ezzel törvényerőre is léptek. Az újságosbódék előtt ezúttal hosszú sorok alakultak ki, hogy hozzájussanak – az amúgy nem túl keresett – újsághoz, amely ezúttal több mint száz oldalból állt.

A kormány 178 foglalkozás esetében engedélyezte a 17 évesnél idősebb kubaiak számára magánvállalkozás indítását. Korlátozás nincs, egy személy akár több vállalkozást is elindíthat.

A magánszektorban négy adót vetnek ki: jövedelemadót, általános forgalmi adót, közszolgáltatási adót és béradót. A vállalkozók többsége választhatja az egyszerűsített adót is, amely jövedelemtől függetlenül egy összegben határozza meg a havonta fizetendő adót. Emellett társadalombiztosítási járulékot is fizetni kell, mégpedig a jövedelem 25 százalékát. Az élelmiszerekre 5 százalék lesz az áfa, az összes többi termék és szolgáltatás áfáját 10 százalékban határozták meg.

Újdonság, hogy 83 foglalkozás esetén a vállalkozó felvehet olyan alkalmazottat, aki nem családtag, megteremtve ezáltal a mikro- és kisvállalkozások létrehozásának lehetőségét. A magánvállalkozónak és az alkalmazottnak egyaránt 25-25 százalékos adót kell fizetnie a bér után, ami nyugdíjjogosultságot von maga után.

Kubában legalább félmillió állami alkalmazottnak mondanak fel a jövő év közepéig. Őket rendelkezési állományba helyezik, és kárpótlásul egy havi bért kapnak. Kubában jelenleg a foglalkoztatottak több mint 85 százaléka dolgozik az állami szektorban. A havi átlagbér 20 dollár körüli.

Kuba mély gazdasági válságot él át, Raúl Castro államfő azt állítja, hogy ezek a gazdasági reformok nem jelentik a szocialista rendszer végét. Mindössze arról van szó, hogy a kormány nem tudja tovább támogatni az élet minden vetületét.

AJÁNLOTT LINK:

Kuba: mikor lesz vége az embargónak? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik