Nagyvilág

Tiltakoznak, gyújtogatnak Horvátországban

A hágai Nemzetközi Törvényszék pénteki ítélethirdetése, a Horvátországban sokak szemében nemzeti hősnek számító Ante Gotovina volt tábornokra kiszabott súlyos börtönbüntetés után több városban is tiltakoztak, Gotovina szülővárosának környékén pedig gyújtogattak az éjszaka; a demonstrálók Zágrábban újból gyülekeznek.

Eszéken egy időre autósok vontak blokád alá néhány utcát, Dubrovnikban az óvárosi Stradun sétányon tiltakoztak helybéliek “a várost felszabadító” katonák büntetése miatt. Több helyen autógumit és szemetes konténereket gyújtottak fel a tiltakozók, de nagyobb tüzet sehol sem okoztak.

Az elégedetlenség miatt szombatra újabb tüntetéseket hívtak össze a háborús veteránok szervezetei. A legnagyobb megmozdulás délben kezdődik Zágráb központjában, de Splitben és Fiuméban is tömegeket várnak a tiltakozók.

Az indulatokat az váltotta ki, hogy pénteken Hágában az ENSZ-törvényszék megállapította, hogy Gotovina a spliti műveleti övezet főparancsnokaként részese volt annak az 1995-ös hadműveletnek, amely miatt 200 ezer szerb elmenekülni kényszerült horvátországi lakhelyéről, a Krajinából. A bírák törvénytelennek minősítették a hadműveletet.

Hasonló bűnökért – enyhítő körülményként megromlott egészségi állapotát is figyelembe véve – 18 évre ítélték az 56 éves Mladen Markac tábornokot, a különleges rendőri erők akkori parancsnokát. Fölmentették viszont a harmadik vádlottat, Ivan Cermakot, a knini katonai egységek volt parancsnokát.

A hágai ítélet kapcsán szabadlábra helyezett Ivan Cermakot még pénteken este, a horvát kormány különgépével szállították Zágrábba. Kora este érkezett meg a repülőtérre, ahol többek közt Jadranka Kosor miniszterelnök fogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik