Nagyvilág

Német lapok a magyar alkotmányról furcsálkodnak

Orbán kompromisszum nélküli alkotmányának tartják az új törvényt német befolyásos lapok.

A parlamenti jóváhagyás előtt álló új magyar alkotmányról közölt elemzést szombati számában a liberális Süddeutsche Zeitung és a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Süddeutsche Zeitung azt fejtegette: állampolgárok, jogászok, társadalomtudósok felvetik a kérdést, hogy az új alkotmány megalkotását illetően a magyar kormány részéről mi indokolta a “rendkívüli sietséget”? Még konzervatív beállítottságú polgárok is kifogásolják, hogy az alkotmány egy párt, sőt talán egy ember, Orbán Viktor alkotmánya lesz – írja a lap.

A cikk szerint a magát ” tulajdonképpen nem is demokratának, hanem forradalmárnak” tekintő Orbán Magyarországot és a magyarokat egyaránt “kiválasztott népként” akarja új életre kelteni. Ezért az alkotmány bevezetője, a preambulum egy “magyar hitvallás”.

A kritikus magyar értelmiség felháborodott. A kevésbé gyanakvók – mint a cikkíró fogalmaz – az alkotmánynak a “magyarságra” való hivatkozással történő “nacionalizálását”, illetve az alaptörvény “klerikalizálását” ugyan anakronisztikusnak tekintik, számukra mindez azonban nem olyan “veszélyes”. Jogi elemzőknek ugyanakkor nem tetszik a dolog. A nemzeti klerikális hangsúlyt ugyanis – írja a lap – a konkrét törvényi megfogalmazások egyértelművé teszik.

A cikkíró arra is kitér, hogy az ideológiai-populista pontok mellett az új alkotmány a parlament, valamint az alkotmánybíróság súlyát a kormány javára csökkenti.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Jobboldali forradalom című elemzésében szól a hazai változásokról: a 2011-es év Orbán Viktora nem gondol arra, hogy, hogy bárkivel is kompromisszumról tárgyaljon, ellenkezőleg: az új alkotmányt “ő és emberei egészen egyedül írták.” A cikk szerint tudatos volt a forradalom kifejezés választása, az ugyanis szakítást jelent a múlttal.

A cikkíró úgy véli, hogy mindez rányomja bélyegét az új alkotmány tartalmára, hangoztatva, hogy már a preambulum sem hagy semmi kétséget afelől, hogy nem egy világi köztársaság alkotmányáról van szó. “Az alkotmány célja az arról való gondoskodás, hogy Magyarország nemzeti konzervatív maradjon, függetlenül attól, hogy a jövőbeni választások milyen eredményt hoznak” – vélekedik a konzervatív lap, amely szerint “bizonytalan, hogy Orbán számítása bejön-e”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik