Nagyvilág

Szíria: nem segített Irán

Legkevesebb 200 embert öltek meg Szíriában többségében a biztonsági erők vagy a polgári ruhás rendőrök azóta, hogy március közepén kormányellenes tiltakozások robbantak ki - közölte az Amnesty International (AI).

A londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet arról számolt be, hogy név szerinti listát kapott a tüntetések során megölt, legkevesebb 200 emberről, míg a “valódi halottak” száma ettől sokkal több lehet.

A tiltakozók többségét a biztonsági erők és a kötelékükben tevékenykedő civil ruhás rendőrök ölték meg éles lőszerrel, míg a damaszkuszi kormány azt állítja, hogy a történtekért az ellenzék fegyveres csoportjai a felelősek.

Szíria: Irán nem segített

Az amerikai diplomácia – a The Wall Street Journal (WSJ) értesülései alapján – azzal vádolta Iránt, hogy segített elfojtani a szíriai tüntetéseket.

Mark Toner külügyminisztériumi szóvivő nyugtalanítónak nevezte a fenti lehetőséget. “Ha Szíria Iránhoz fordul segítségért, akkor nem gondolhatja komolyan a reformokat” – tette hozzá. A WSJ amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy Irán tömegoszlató eszközöket küldött Szíriának, és egyéb szállítmányok is várhatóak.

Szeyed Samszeddín Hosszeini, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi washingtoni ülésén tartózkodó iráni pénzügyminiszter cáfolta az amerikai értesüléseket. A politikus újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Teherán sem Bahreinben, sem Szíriában nem avatkozik be, majd az 1979-es iráni iszlám forradalomhoz hasonlította a jelenleg zajló arab felkeléseket.

A szíriai hatóságok is tagadták, hogy segítséget kapnának a tüntetések elfojtásához az iszlám köztársaságtól. “A külügyi szóvivő nyilatkozatai minden alapot nélkülöznek” – mondta egy szíriai tisztségviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik