Nagyvilág

Obama, Sarkozy, Cameron: Kadhafinak mennie kell

"Elképzelhetetlen" Líbia jövője úgy, hogy Moammer Kadhafi, az ország jelenlegi vezetője hatalmon maradjon - írta közös cikkében a brit miniszterelnök, a francia államfő és az amerikai elnök.

A The Times tekintélyes konzervatív brit napilapban David Cameron, Nicolas Sarkozy és Barack Obama leszögezi: az ENSZ-határozat alapján kezdődött nemzetközi beavatkozás megállította Kadhafi erőinek előrenyomulását, elejét vette annak a vérfürdőnek, amelyet a líbiai vezető az ostromlott Bengázi lakóinak ígért, és több tízezer emberéletet sikerült megvédeni.

A líbiai nép azonban továbbra is nap mint nap “elrettentő szörnyűségeket” kénytelen elszenvedni Kadhafi részéről. Adzsdábíja védtelen civil lakosságára rakéták és aknák hullottak, Miszráta városa pedig “középkori ostromot” él át.

Cameron, Sarkozy és Obama szerint “elképzelhetetlen, hogy olyasvalaki, aki megpróbálja lemészárolni saját népét, szerephez jusson a jövőbeni kormányzatban”. Ha a világ elfogadna egy ilyen megoldást, a városok bátor polgárai, akik kitartanak az őket célba vevő kegyetlen erőkkel szemben, rettenetes bosszúval lennének kénytelenek szembesülni, és ez “lelkiismeretlen elárulásukat” jelentené – áll a cikkben.

A brit, a francia és az amerikai vezető szerint bármiféle olyan alku, amely lehetővé tenné Kadhafi hatalmon maradását, további káoszhoz és törvénytelenségekhez vezetne.

Amíg Kadhafi hatalmon van, a NATO-nak és koalíciós partnereinek folytatniuk kell a hadműveleteket, a civil lakosság védelme és a rezsimre gyakorolt nyomás fokozása végett. A későbbi átalakulási folyamat sikere érdekében Kadhafinak távoznia kell, “mégpedig végleg” – áll a három politikus cikkében.

Az írás szerint a NATO és koalíciós partnerei jelenleg az ENSZ nevében, “példátlan” jogi felhatalmazás alapján tevékenykednek. Azonban nem az ENSZ, hanem a líbiaiak fogják megválasztani új vezetőiket, és ők írják történelmük új fejezetét – fogalmaznak a szerzők.

A francia védelmi miniszter pénteken elismerte, hogy a brit miniszterelnök, a francia államfő és az amerikai elnök közös írásával, amelyben elképzelhetetlennek tartják, hogy Moammer Kadhaf Líbia vezetője maradjon, átlépték az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as számú határozatának kereteit. Az LCI francia hírtelevízió azon kérdésre, hogy a cikkben foglaltak nem lépnek-e túl az ENSZ BT-határozatán, Gérard Longuet azt válaszolta: “tény, hogy az 1973-as számú határozat nem tér ki Kadhafi jövőjére”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kadhafi elfogadta a tűzszünetet (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik